European Commission

EO/02/8 12 Maart 2002

Ombudsman weigert Besluit tot oprichting van het Europees Aanwervingsbureau te onderteken

De Europese Ombudsman, Jacob Söderman, heeft geweigerd het Besluit tot oprichting van het Europees Aanwervingsbureau te onderteken, tenzij een bepaling die leeftijdsdiscriminatie toelaat uit de tekst verwijderd wordt. In een brief aan de Voorzitters van de Commissie en het Parlement, zegt de Heer Söderman "Ik kan er niet mee instemmen een besluit te tekenen dat niet duidelijk stelt dat het Bureau niet mag discrimineren op basis van gronden, zoals leeftijd, die verboden zijn door het Handvest van de Grondrechten van de EU".

De weigering van de Ombudsman is gebaseerd op artikel 21 van het Handvest overeenkomstig hetwelk discriminatie op om het even welke grond, zoals leeftijd, verboden is. De afkondiging van het Handvest op de top in Nice door de Voorzitters van de Commissie, het Parlement en de Raad gaf de burgers het recht te verwachten dat de EU instellingen en organen een einde zouden maken aan de traditionele praktijk om leeftijdsgrenzen te bepalen. Deze verwachtingen werden later nog versterkt door verklaringen zoals:

"Dat alle burgers van de Unie mogen begrijpen dat van nu af aan () het Handvest () de wet van de volksvertegenwoordiging zal zijn." (vorig Parlementsvoorzitster Nicole Fontaine).

"De Commissiemoet kijken naar de praktische implicaties van deze historische gebeurtenis en moet van de naleving van de in het Handvest opgenomen rechten de toetssteen van haar actie maken." (Mededeling aan het personeel van de Commissie door Commissievoorzitter Prodi en Commissaris Vitorino).

Het eigen initiatief onderzoek van de Ombudsman naar leeftijdsgrenzen bracht een openlijk negatieve houding van bepaalde instellingen ten aanzien van het Handvest aan het licht. Discriminatoire opmerkingen tegen oudere personen, kosten, onderhandelingen met vakbonden en een arrest van het Hof van Justitie van 30 jaar geleden werden als redenen opgegeven voor verder gebruik van leeftijdsgrenzen. De Ombudsman zegt dat de meest gebruikte leeftijdsgrens een slecht voorbeeld stelt voor werkgevers in de EU en in de kandidaat Lidstaten in die zin "dat personen ouder dan 45 jaar ..... wettig kunnen worden gediscrimineerd en worden uitgesloten van de arbeidsmarkt". Het stellen van leeftijdsgrenzen leidt er ook toe benadelend te zijn voor vrouwen die hun carrière wensen te beginnen of terug op te nemen nadat ze een familie hebben grootgebracht.

De Heer Söderman heeft kritiek op de opinie volgens dewelke het Handvest niet bindend is voor EU instellingen en organen omdat het om een politieke verklaring gaat. Volgens de Ombudsman "blijkt dit te impliceren dat Europese burgers moeten begrijpen dat zelfs de meest plechtige beloften door politici niet de intentie hebben om serieus te worden genomen".

Het onderzoek van de Ombudsman toont aan dat meer recent opgerichte organen, zoals de Europese Centrale Bank en Europol, geen leeftijdsgrenzen gebruiken. "Misschien is dit omdat ze nooit deel uitmaakten van de ouderwetse traditionele administratieve cultuur die zo resistent blijkt te zijn aan verandering," zegt de Heer Söderman. "Deze instellingen blijken te beschikken over goed functionerende administraties, en gemotiveerd personeel."

De Ombudsman verzoekt Voorzitter Prodi en Voorzitter Cox om de bepaling die het nieuw Bureau toelaat leeftijdsgrenzen te gebruiken uit de tekst te verwijderen en te vervangen door de eis dat het Bureau de anti-discriminatie bepaling van het Handvest naleeft.

De tekst van de brieven van de Ombudsman kan gevonden worden op :

http://www.euro-ombudsman.eu.int/age/nl/default.htm

Voor verdere inlichtingen, contacteer Ian Harden, Hoofd van de Juridische Afdeling, tel: + 32 (0)2 284 38 49

ACHTERGRONDNOTA

12 Maart 2002

Aanwervingsbureau van de Europese Gemeenschappen

Het Europees Aanwervingsbureau wordt opgericht door de EU instellingen, namelijk het Europees Parlement, de Raad, de Commissie, het Hof van Justitie, het Rekenhof, het Economisch en Sociaal Comité, het Comité van de Regio's en de Ombudsman. Het zal examens organiseren om ambtenaren aan te werven en alle instellingen en organen zullen kunnen kiezen uit de lijst van succesvolle kandidaten. Dit komt in de plaats van het huidig systeem waar elke instelling haar eigen examens organiseert. De hoop is dat het Bureau zal zijn opgericht tegen het einde van 2002 en klaar zal zijn om in 2003 examens te organiseren.