Verbond van Verzekeraars

CEA vraagt EU initiatieven van verzekeraars bij criminaliteitsaanpak te betrekken

Spanje, voorzitter van de Europese Unie voor het eerste halfjaar van 2002, heeft aangegeven topprioriteit te leggen bij criminaliteitsbestrijding. Het Comité Européen des Assurances (CEA) ondersteunt de strategie van de EU, maar heeft tijdens een bijeenkomst aan de Europese Commissie gevraagd ook autocriminaliteit en fraude-gerelateerde initiatieven uit de verzekeringsbranche bij deze topprioriteit te betrekken.

De strategie van de Europese Commissie op het gebied van criminaliteitsbestrijding is gebaseerd op drie instrumenten. Allereerst zal er jaarlijks een forum worden georganiseerd voor afgevaardigden van de regeringen uit de lidstaten en private organisaties die zich bezighouden met criminaliteitsbeheersing. Daarnaast wordt er een Hippocrates-programma ontwikkeld dat is bedoeld om publiek-private initiatieven op het gebied van criminaliteitsbeheersing met financiële middelen aan te moedigen. Tot slot moet het Europese netwerk, dat is ontwikkeld om initiatieven in de lidstaten te coördineren, verder worden uitgebreid.

Ondersteuning EU-strategie
Een CEA-delegatie heeft eerder al onder leiding van mr. R.D. Crommelin (voorzitter van de commissie Preventie & Criminaliteitsbeheersing van het Verbond) met de Europese Commissie van gedachten gewisseld over deze plannen. De delegatie heeft daarbij aangegeven de EU-strategie te willen ondersteunen en nauw te willen samenwerken met diverse projecten. Volgens het CEA moeten autocriminaliteit en verzekeringsfraude-gerelateerde onderwerpen niet over het hoofd worden gezien. De delegatie heeft de commissie daarom gevraagd te overwegen om verzekeringsprojecten in het Hippocrates-financieringsprogramma op te nemen.
Op 11 maart praat het CEA hierover verder met de secretaris-generaal van het Europese netwerk. Verder zal een afgevaardigde van de Europese Commissie in oktober worden uitgenodigd een bijeenkomst van de CEA Crime Working Group bij te wonen. Ook zal het CEA dit najaar zijn vertegenwoordigd bij het forum dat de Europese Commissie jaarlijks zal organiseren.

Bondig, maart 2002