ABBOTT BV

Bij gewichtsverlies: gezondheid belangrijker dan uiterlijk

Bij dikke mensen is dieet populairste manier om af te vallen

GEWICHTSVERLIES: GEZONDHEID BELANGRIJKER DAN UITERLIJK

Hoofddorp, maart 2002 : Meer dan de helft van de dikke mensen in Nederland wil graag gewicht verliezen in verband met een betere gezondheid. Slechts eenderde van de vrouwen geeft aan dat ze willen afvallen in verband met het uiterlijk. Bij de mannen ligt dit percentage nog lager: slechts een kwart.
De helft van de Nederlandse dikke mensen geeft aan last te hebben van kortademigheid, rugpijn en inspanningsproblemen. Eenderde van de dikke mannen heeft een te hoge bloeddruk, een kwart heeft een hoog cholesterolgehalte.
Vrouwen hebben minder last van deze door overgewicht veroorzaakte klachten, alhoewel toch nog een kwart van hen een te hoge bloeddruk heeft. Dit zijn resultaten van een recent NIPO-onderzoek bij meer dan duizend mannen en vrouwen die een BMI van 25 en hoger hebben.

Een BMI (Body Mass Index, ook wel Quetelet-index) van 25 of hoger kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Als er sprake is van een BMI hoger dan 30 is er sprake van obesitas, ernstig overgewicht. Dit ziektebeeld wordt door deskundigen als een serieuze bedreiging van de volksgezondheid gezien. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat in het jaar 2025 een kwart van de volwassen bevolking ernstig overgewicht zal hebben. Ook in Nederland neemt het aantal mensen met een te hoog BMI toe.

Overgewicht kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals diabetes type II, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. De meeste mensen met overgewicht gaan echter niet met de aan hun overgewicht gerelateerde klachten naar de huisarts. Ondanks het feit dat de meerderheid aangeeft te weten dat overgewicht gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Ze proberen eerst zelf iets aan hun gewicht en hun klachten te doen. Uit het NIPO-onderzoek is gebleken dat het volgen van een dieet de meest populaire manier van afvallen is: 84% heeft al eens gewicht proberen te verliezen met een dieet. Bewegen en sporten wordt door een flinke meerderheid als goede manier gezien om gewicht te verliezen (62%).

Echter de helft van de te dikke mensen gaf aan dat ze niet tevreden of onvoldoende tevreden is over het resultaat van de gevolgde diëten of het sporten. De helft van de vrouwen had al meer dan vijf pogingen ondernomen om gewicht te verliezen.

'Dat is het overbekende jo-jo effect. Na een geslaagde vermageringsperiode wordt er al gauw gedacht: 'Ik word nooit meer dik!' Maar het is zo makkelijk om in het oude patroon terug te vallen. Naast het stellen van een reëel doel wat gewichtsverlies betreft, is een blijvende verandering in je dagelijkse eet- én bewegingspatroon absoluut noodzakelijk', aldus Jolien Pon van de Stichting Gezond Gewicht in Amersfoort.

Het voorkomen van (ernstig) overgewicht wordt een steeds groter gezondheidsprobleem. Eind vorig jaar maakte het CBS bekend dat in 2000 het aantal mensen met overgewicht verder is toegenomen. Tien jaar geleden was één op de vijf personen van 20 jaar en ouder te zwaar. In 2000 is dit opgelopen naar één op de vier. Ernstig overgewicht komt bij bijna één op de tien personen voor. Dat is anderhalf maal zoveel als in 1991.


---

----
Voor de redactie:
Voor meer informatiekunt u contact opnemen met Abbott bv. Edgar Geervliet, apotheker. Tel: 023 - 55 44 400 of Stichting Gezond, Jolien Pon. Tel: 033 - 463 80 14.

Abbott is de producent van het receptgeneesmiddel Reductil (sibutramine) ter ondersteuning van een gewichtsverlies van ca. tien procent in een half jaar.

13 mrt 02 16:48