GroenLinks


-

Kleine bedrijven de dupe van vitaminewet

13 maart 2002

De 'vitaminerichtlijn' heeft veel stof doen opwaaien onder gebruikers van vitaminepillen, -poeders en -druppels. Voor- en tegenstanders klommen in de elektronische pen en bedolven europarlementariërs, ook die van GroenLinks, onder ladingen email. Omdat in het voorstel te weinig garanties voor kleine ondernemingen zaten, en hun middelen van de markt dreigen te verdwijnen, stemde GroenLinks uiteindelijk tegen.

GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo is in principe voorstander van duidelijkheid en harmonisatie rondom vitaminepreparaten. Ook ondersteunt hij het voorstel voor labeling, zodat voor de consument duidelijk is welke stoffen in de betreffende pillen, druppels en poeders zit. De Roo is echter bezorgt over de positie van kleine bedrijven.

Generaal pardon

Door de Europese maatregel moeten producenten aantonen dat hun middelen onschadelijk zijn. Voor veel kleine bedrijven is het produceren van deze uitgebreide rapporten en onderzoeken onbetaalbaar. "We hebben wel bereikt dat de termijn voor het indienen van zogenoemde veiligheidsdossiers verlengd wordt van 18 naar 36 maanden, maar voor kleine bedrijven is dat niet genoeg." De Roo pleitte, om concurrentievervalsing tussen de grote en kleine bedrijven te voorkomen, voor een generaal pardon voor de bestaande middelen, maar kreeg slechts steun van eenderde van het Europees Parlement.

"Kleine bedrijven zullen het afleggen tegen de grote. Uiteindelijk zullen hun producten van de markt gehaald worden en wellicht door grote bedrijven opnieuw op de markt gezet worden, maar dat is nooit de bedoeling geweest van dit voorstel." De Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, stemde dan ook uiteindelijk tegen het vitaminevoorstel. Het Europees Parlement stemde echter in meerderheid voor de vitaminerichtlijn.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl