Ingezonden persbericht


Leiden Museale Produkten

Persbericht

Onderzoek naar landelijke invoering

Leids Museum & School Programma

13 maart 2002

Staatssecretaris van Cultuur Dr. F. van der Ploeg heeft aangegeven het Leids Museum & School Programma landelijk te willen invoeren. In zijn toespraak in het Bonnefantenmuseum in Maastricht op 12 maart jl. vertelde hij een onderzoek te starten naar de invoering van dit model op landelijke schaal. Hiermee volgt de Staatssecretaris de aanbeveling zoals verwoord in het OCenW-rapport `Musea en plein publique´ dat eind deze week wordt gepresenteerd aan de leden van de Tweede Kamer.

Het Museum & School Programma is in 1997 opgezet door de Leidse musea in nauwe samenwerking met de basisscholen en met steun van de gemeente Leiden. Het programma bestaat uit een gratis lespakket met als uitgangspunt een (begeleid) educatief bezoek aan de musea. Hierbij worden de musea en hun collecties gepresenteerd als bronnen van informatie en inspiratie. Jaarlijks maken 12.000 basisschoolleerlingen vanaf vier jaar gebruik van het programma.

Doel van de samenwerkende musea is een structurele inpassing van museumbezoek in het onderwijsaanbod aan de hand van speciaal op alle onderwijsgroepen toegesneden lesprogramma's. Binnen het programma zijn de schoolgroepen verdeeld over de musea zodat een leerling gegarandeerd in de loop van zijn schooltijd alle musea bezoekt. Hij ontdekt zo - onder begeleiding - in acht jaar tijd de musea in zijn leefomgeving. De bezoeken worden door de leerlingen en de begeleidende `museumouders´ zeer enthousiast ontvangen. Dit stimuleert herhalingsbezoek binnen de regio. De docenten beoordelen de lesprogramma´s gemiddeld met een rapportcijfer 8.3.

De deelnemende musea zijn Museum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum voor Volkenkunde, Naturalis, Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet, Stedelijk Museum De Lakenhal en de Hortus botanicus Leiden. De zeven musea beheren en presenteren gezamenlijk een zeer brede tot de verbeelding sprekende collectie objecten die in de lesprogramma s worden getoond en besproken.

De leerlingen krijgen gratis lesmateriaal, begeleiding en toegang tot de musea. Tevens hebben de basisscholen recht op een reiskostenvergoeding. Uit de achterliggende jaren blijkt dat het gratis beschikbaar stellen van lesmateriaal, begeleiding en entree uiterst effectief is. Alle scholen nemen deel. Het Museum & School Programma wordt gefinancierd door de musea en binnen het Actieprogramma Cultuurbereik door de gemeente Leiden, de randgemeenten, het ministerie van OCenW en de provincie Zuid-Holland. Fonds 1818 heeft de afgelopen drie jaar het programma m.b.t. deelname uit de omliggende gemeenten financieel ondersteund.

Persinformatie

Hans van de Bunte, Leiden Museale Produkten, tel 071-5139186, hans@museumstad.nl

Agniet van de Sande, Rijksmuseum voor Volkenkunde, tel 071- 5168719

Leiden Museumstad / Leiden Museale Produkten

Lammermarkt 35

2312 CL Leiden

tel 071-5139186

fax 071-5139187

e-mail hans@museumstad.nl

www.museumstad.nl