Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving

Refereer bijeenkomsten 2002
Het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) verdiept zich al meer dan 10 jaar in de verslavingsproblematiek en aanverwante terreinen. Wij willen als instituut niet alleen kennis vermeerderen, maar ook discussiëren met het veld. Eén van de manieren waarop het IVO haar maatschappelijke betrokkenheid tot uitdrukking brengt, is het organiseren van refereerbijeenkomsten. Deze worden vier keer per jaar georganiseerd voor mensen die affiniteit hebben met de verslavingsproblematiek in Nederland.

De eerste refereerbijeenkomst van dit jaar is op:

donderdag 14 maart 2002 van 14:30 tot 17:00 uur

in het World Trade Center in Rotterdam

en heeft als onderwerp:

Een veilig gevoel, een veilige wijk?

Sprekers:
Drs. Gabry Vanderveen, doet promotieonderzoek aan de Faculteit Rechten, sectie Rechtspsychologie, Erasmus Universiteit Rotterdam Drs. Harry Siegelaar, beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid bij de deelgemeente Charlois, Rotterdam

Wanneer je de krantenkoppen leest of het journaal bekijkt, wordt de indruk gewekt dat de Nederlandse samenleving steeds onveiliger wordt. Veiligheidsbeleid staat al geruime tijd hoog op de politieke agenda. Het lijkt erop dat mensen zich steeds onveiliger voelen. Is een wijk objectief gezien dan ook onveilig?
Gabry Vanderveen zal in deze refereerbijeenkomst ingaan op factoren die van belang zijn voor de onveiligheidbeleving. Wanneer voelen mensen zich onveilig? Hierbij betrekt ze ook de drugsproblematiek en het veiligheidsbeleid.
In het tweede deel van deze bijeenkomst zal Harry Siegelaar vanuit zijn werkervaring als wijkcoördinator en opbouwwerker en nu als beleidsmedewerker bij deelgemeente Charlois het thema veiligheid bespreken. Hij zal het proces van onveiligheid toelichten aan de hand van praktijkvoorbeelden. Onder andere de Millinxbuurt in Rotterdam zal als voorbeeld dienen hoe daar de gemeente en bewoners met veiligheid zijn omgegaan.

De data en onderwerpen van de overige drie refereerbijeenkomsten in 2002 zijn:

Donderdag 23 mei 2002 van 14:30 tot 17:00 uur

Onderwerp: Verslaving als ziekte, de genezing in zicht?

Sprekers:
Dr. Ben van de Wetering, Directeur zorg Bouman Verslavingszorg Rotterdam
Drs. Erik Fromberg, deskundige op het gebied van druggebruik en verslaving

Tijdens de vorig jaar gehouden refereerbijeenkomst over het wezen van verslaving Verslaving: mythe of werkelijkheid werd duidelijk dat er verschillende visies bestaan ten aanzien van het fenomeen verslaving. Bouman Verslavingszorg presenteerde, eveneens vorig jaar, een visiedocument waarin gesproken wordt van een paradigmaverschuiving. In dit visiedocument wordt verslaving gedefinieerd als: een complex en progressief psychiatrisch syndroom leidend tot verlies van autonomie op het gebied van emotie, denken en handelen. Welke consequenties deze zienswijze heeft voor het beleid ten aanzien van verslavingsproblematiek, de verslavingszorg en de verslaafde zelf wordt door Ben van de Wetering, directeur zorg Bouman Verslavingszorg, toegelicht en uitgewerkt.
Erik Fromberg, opgeleid als neurofysioloog en jarenlang één van de belangrijkste deskundigen op het gebied van verslaving en middelengebruik van het Trimbos-instituut, is een verklaard voorstander van een progressief drugsbeleid. Ook hij zal zijn visie op het fenomeen verslaving uiteenzetten en de visie van Bouman Verslavingszorg van kritische kanttekeningen voorzien.

Donderdag 19 september 2002 van 14:30 tot 17:00 uur

Onderwerp: Europees drugsbeleid: één beleid in wording?

Sprekers:
Prof. dr. Henk Garretsen, hoogleraar gezondheidszorgbeleid, KUB Tilburg en algemeen directeur IVO
Drs. Joke Swiebel, lid Europees parlement voor de PvdA

Nederland is al geruime tijd binnen Europa het land met een liberaal en op sommige punten controversieel drugsbeleid. Steeds meer landen om ons heen lijken zich de laatste jaren te realiseren dat de liberale aanpak van het drugprobleem in ons land goed werkt. Toch blijft er altijd kritiek en is Nederland nog steeds het buitenbeentje binnen Europa. De eenwording van Europa wordt steeds zichtbaarder. Hiervan is de invoering van de Euro als gezamenlijke munt het meest voor de handliggende voorbeeld. Een van de mogelijk volgende stappen zou een gezamenlijk Europees drugsbeleid kunnen zijn. De vraag is echter of dit wenselijk is en misschien nog meer; is dit haalbaar? De derde refereerbijeenkomst in 2002 richt zich op dit vraagstuk. Als eerste zal Henk Garretsen aan de hand van het drugsbeleid van drie landen met een uiteenlopend beleid de huidige opvattingen binnen Europa uiteenzetten. Vervolgens is het de beurt aan Joke Swiebel, lid van het Europees parlement voor de PvdA, om dit onderwerp vanuit politiek oogpunt te belichten. In beide referaten staan de mogelijkheden en de onmogelijkheden van één gezamenlijk Europees drugsbeleid centraal.

Donderdag 21 november 2002 van 14:30 tot 17:00 uur

Onderwerp: De cocaïnemarkt in Rotterdam: het lijntje van groothandel naar consument

Sprekers:
Dr. Damian Zaitch, onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam Drs. Paul Gruter, onderzoeker bij het IVO

Druggebruik en handel in drugs veroorzaken veel problemen op het terrein van criminaliteit, openbare orde, veiligheid en volksgezondheid. Voor een adequaat beleid op die problemen is een beter inzicht nodig in de wijze waarop drugs worden gedistribueerd Op het niveau van buurten (dealpanden, straat, discotheken) is daarbij vooral de bedrijfsvoering in de detailhandel van belang, de lijn tussen dealer en gebruiker. Voor het beleid op gemeentelijk, regionaal en landelijk niveau spelen juist de hogere echelons (tussenhandel, groothandel, import) een belangrijke rol. Bovendien is de organisatie op deze hogere niveaus een belangrijke determinant voor de bedrijfsvoering in de detailhandel.
Damian Zaitch spreekt over de import van cocaïne. Hij rondde vorig jaar zijn etnografische promotieonderzoek af naar de handel in cocaïne in Nederland, en dan met name naar de rol die Colombianen daarin spelen. Op dit moment doet hij onderzoek naar de import van cocaïne via de Rotterdamse havens. Paul Gruter concentreert zich in zijn onderzoek op distributieketens en bedrijfsvoering van de Rotterdamse cocaïnehandel. Hij spreekt over de wijzen waarop de verschillende consumentenmarkten worden voorzien van cocaïne: snuifcocaïne in het uitgaanscircuit en base-coke in de gemarginaliseerde drugsscene.

Nog even het volgende

Voorzitter van de refereerbijeenkomsten is dr. Dike van de Mheen, directeur Onderzoek en Onderwijs van het IVO.
Alle bijeenkomsten vinden plaats in het World Trade Center Rotterdam (WTC) en de zaal wordt aangegeven in de hal van het WTC. Het WTC ligt aan het Beursplein, hoek Coolsingel, telefoon: (010) 405 44 44.

De bijeenkomsten zijn van 14:30 tot 17:00 uur. De zaal is een kwartier voor aanvang open.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel stellen wij het op prijs als u zich aanmeldt. U kunt dit doen bij het secretariaat van het IVO per telefoon op nummer (010) 425 33 66, of per e-mail: secretariaat@ivo.nl). Hier kunt u ook terecht met eventuele vragen.