Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/03/2002


---

Centrum voor Verouderingsonderzoek maakt nieuwe start

De Vrije Universiteit en het VU medisch centrum blazen hun Centrum voor Verouderingsonderzoek (CVO) nieuw leven in. Donderdag 14 maart vindt een startbijeenkomst plaats, waar onderzoekers op het gebied van veroudering hun onderzoek op posters presenteren. Daarnaast houden Rector magnificus prof. dr. Taede Sminia en CVO-voorzitter prof. dr. Cees Knipscheer een korte toespraak.

Op de VU en in het VUmc gebeurt veel aan verouderingsonderzoek, door psychologen, neurologen, economen, juristen, gerontologen, geriaters, epidemiologen enzovoort. Het CVO is een knooppunt van al die onderzoekers en andere medewerkers van de VU en het VUmc die gespecialiseerd zijn op het gebied van veroudering.

Het verouderingsonderzoek binnen de VU en het VUmc is sterk samengevat gericht op ziekte, veroudering in het algemeen (autonomie en welbevinden op fysiek, emotioneel, cognitief en sociaal gebied) en op maatschappelijke thema´s zoals de sociaal-economische positie van ouderen, beleidsvragen en voorzieningen voor zieke of hulpbehoevende ouderen.

Het doel van het CVO is verouderingsonderzoekers van de VU en het VUmc bij elkaar te brengen, zodat ze zich gezamenlijk kunnen oriënteren op verouderingsvraagstukken. Ook stimuleert het centrum samenwerking tussen onderzoekers en praktijk en fungeert het als vraagbaak voor beleidsmakers en professionals die zich bezighouden met ouderen en verouderingsvraagstukken. Het CVO geeft meer bekendheid aan de resultaten van het verouderingsonderzoek en draagt bij aan verbetering van onderzoek en onderwijs in de gerontologie en de geriatrie, en van het aanbod van zorg- en welzijnsinstellingen.



Vrije Universiteit Amsterdam