Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR

21 februari 2002, nr. 014

Scholierenconferentie 'To eat or not to eat' verwacht 2000 deelnemers

Alles wat je altijd al eens wilde weten over eten

Op donderdag 14 maart aanstaande worden zo'n tweeduizend scholieren en docenten van 4 en 5 vwo door wetenschappelijke experts in Wageningen ingewijd in de laatste 'keukengeheimen'. Zij kunnen hiertoe deelnemen aan een keur van korte lezingen, experimenten en computersimulaties, om zo informatie te verzamelen en ideeen op te doen voor profielwerkstukken op het gebied van gezond en veilig voedsel. De scholierenconferentie 'To eat or not to eat' wordt geopend door een openingsact van de onnavolgbare tv-kok Pierre Wind, presentator van het populaire tv-programma 'De Eetfabriek'. Deze eigenzinnige topkok staat in de culinaire wereld bekend om wonderlijke creaties als dropsoep, gorgonzola met chocolade en sambalijs. Voor de conferentie hebben zich al meer dan 1600 scholieren en docenten aangemeld. Inschrijven is nog mogelijk tot begin maart. De scholieren en docenten kunnen14 maart deelnemen aan een honderdtal workshops waarin zij de kans krijgen zelf proeven te doen, elkaar te interviewen, voedsel te testen of zelf proefpersoon te spelen.

Met deze voedingsconferentie wil Wageningen Universiteit en Researchcentrum een bijdrage leveren aan de invulling van de tweede fase in het middelbaar onderwijs. De onderwerpen op de conferentie worden belicht vanuit de vakdisciplines Natuurkunde, Scheikunde, Algemene Natuurwetenschappen, Wiskunde, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Biologie, Geschiedenis en Economie. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum verzorgen het leeuwendeel van de workshops op de voedselconferentie, maar ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden zijn bereid gevonden workshops te verzorgen. Via de internetsite (http://www.voedselwerkstuk.nl) kunnen overigens ook andere scholieren en docenten kennisnemen van relevante informatie ten behoeve van profielwerkstukken. Voorbeelden van onderwerpen op de scholierenconferentie zijn: Schimmel op je brood; Hygiene in de keuken; Grond, kun je dat eten?; Wat eten de buren?; VET eten; Drugs from plants en Is yoghurt ook gezond voor dieren?

De conferentie is een vervolg op de zeer succesvolle klimaatconferentie 'Warming up & Cooling down' die vorig jaar in Wageningen werd gehouden. Hoofdsponsors van 'To eat or not to eat' zijn het Wagenings Universiteits Fonds en de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).