Nederlandse Vereniging van journalisten

Transparantie noodzaak

Openheid is geen keuze meer, maar bittere noodzaak. Wat zich binnen bedrijven en organisaties afspeelt, wordt steeds zichtbaarder voor het grote publiek. Door de opkomst van nieuwe technologie, de dynamiek op de arbeidsmarkt en veranderende wet- en regelgeving is de grens tussen in- en externe communicatie vervaagd. Ondernemers en bestuurders opereren in een glazen huis. Zij zijn meer dan ooit actief hun relatie met de media te professionaliseren.

De NVJ, de Katholieke Universiteit Nijmegen en communicatiebureau Bikker Euro RSCG houden een besloten bijeenkomst in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag met als titel

Media in het Transparantietijdperk
donderdag 14 maart 2002
15.00 tot 17.00 uur

De bijeenkomst bestaat uit twee delen:

Goed nieuws in kwade tijden: crisiscommunicatie in de praktijk
In het eerste deel van de bijeenkomst wordt het boek Goed nieuws in Kwade tijden: crisiscommunicatie in de praktijk gepresenteerd, dat geschreven is door Paul Stamsnijder, senior adviseur van Bikker Euro RSCG. Het verschijnt in maart bij uitgeverij Academic Service in Schoonhoven. De stelling van het boek: bedrijven kunnen zich alleen maar wapenen tegen de toegenomen transparantie door zelf transparant te zijn. Niet het beeld dat wordt voorgespiegeld in campagnes maakt de reputatie, maar wie de organisatie is en wat zij doet.

Internet en journalistiek
In het tweede gedeelte wordt stil gestaan bij de rol die het internet speelt voor de Nederlandse journalistiek. Hoe beïnvloedt internet de werkwijze van journalisten en hoe verandert het de inhoud van de massamediale boodschap? De Katholieke Universiteit Nijmegen en Bikker Euro RSCG deden de afgelopen maanden in nauwe samenwerking met de NVJ onderzoek onder journalisten. Onderzoekers Alexander Pleijter (KUN), Liesbeth Hermans (KUN) en Frank Tebbe (Bikker) maken de resultaten van hun onderzoek inzichtelijk en bieden het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan aan NVJ-voorzitter Ron Abram. Na de presentatie van het rapport zal een gesproken column worden gehouden door Froukje Santing, redacteur van het NRC Handelsblad.

Voor de bijeenkomst is een select gezelschap uitgenodigd. Zij die gebruik willen maken van de uitnodiging kunnen dat per e-mail melden aan Kirsha van der Have, khe@bikker.nl

Programma
15.00 uur Ontvangst

15.15 uur Welkom door Ron van der Jagt, algemeen directeur Bikker Euro RSCG

15.20 uur Paul Stamsnijder: Goed nieuws in kwade tijden

15.45 uur Uitreiking van het eerste exemplaar van Goed nieuws in kwade tijden

15.45 uur Korte reactie en vragen

16.00 uur Pauze

16.15 uur Opening tweede gedeelte door Ron van der Jagt

16.20 uur Alexander Pleijter en Frank Tebbe; Nieuwe bronnen, nieuwe journalistiek?

16.45 uur Overhandiging rapport aan Ron Abram, voorzitter van de NVJ

16.45 uur Korte reactie Ron Abram en vragen

16.50 uur Gesproken column door Froukje Santing, redacteur NRC Handelsblad

17.00 uur Informeel samenzijn