GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 maart 2002 14:28 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Excessen op de aannemersmarkt

(14 maart 2002)

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Justitie en aan de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over excessen op de aannemersmarkt.


1. Heeft u kennis genomen van de inhoud van het televisieprogramma 'Spookhuis' (RTL4, 5 maart 2002), waarin onder meer twee families aan het woord komen die ernstig in de problemen zijn geraakt met de verbouwing van hun huis?


2. Wat is uw mening over de constatering van 'Spookhuis' dat vele mensen gedupeerd zijn door aannemer Catsburg uit Spijkenisse? Bent u van mening dat de wanprestatie van deze aannemer onaanvaardbaar is?


3. Bent u, in algemene zin, van mening dat consumenten door de huidige wet- en regelgeving voldoende beschermd worden tegen dergelijke uitwassen bij de verbouwing van hun woning?

4. Wat is uw mening over de door betreffende aannemer geëiste aanbetaling van 50% van de aannemingssom? Bent u met GroenLinks van mening dat dit percentage erg hoog is?

5. Bent u op de hoogte van de standaard-bepalingen van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB), welke vastleggen dat de aanbetaling bij verbouwingen maximaal 10-15% mogen bedragen? Vindt u dit percentage wél redelijk? Kunt u nagaan in hoeverre deze (vrijwillige) standaard-bepalingen worden overgenomen door de leden van het NVOB? Wat is uw mening over het vrijblijvende karakter van deze bepalingen?

6. Ziet u een taak voor uzelf weggelegd om de excessen op de aannemersmarkt te bestrijden? Zo nee, waarom niet?

7. Bent u bereid om, via de weg van voorlichting, de consument met verbouw-plannen te adviseren enkel met een erkende aannemer in zee te gaan, hen te adviseren niet meer dan 10-15% aanbetaling te accepteren, en zich bovendien via Bouwgarant te verzekeren tegen faillissement, opleveringsgebreken en constuctiefouten? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u bereid om aannemers die structureel slecht presteren op een openbare 'zwarte lijst' te plaatsen? Zo nee, waarom niet?

9. Bent u met GroenLinks van mening dat het verstandig zou zijn om, in aansluiting op de nieuwe wetgeving voor 'aanneming van werk' bij nieuwbouw van een complete woning (23 095), een dergelijke regeling te creëren voor verbouwingen vanaf een bedrag van bijvoorbeeld ¤5.000,- ? Zo nee, waarom niet?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -