Ingezonden persbericht

Copa Jerez - sherry in hedendaags gastronomisch perspectief

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseerde The Wine & Food Association de Copa Jerez, dé uitdaging voor restaurants om te bewijzen dat sherry veel meer is dan alleen een aperitief of een dessertwijn.

Sherry is de verzamelnaam voor een veelzijdig gamma aan wijnen. Van de elegante Fino tot de aromatische, volle Amontillado, van de ziltige Manzanilla tot de zoete Pedro Ximénez. De rijkdom aan geuren en smaken die deze typische Spaanse wijn te bieden heeft, is nog aan relatief weinig mensen bekend, om nog maar te zwijgen over de uiteenlopende huisstijlen van de verschillende producenten. Elk type sherry kent zijn eigen gastronomische mogelijkheden. Van tapa's, via schaal- en schelpdieren, tot en met desserts; je kunt in principe een heel diner samenstellen begeleid door diverse soorten sherry.

Tijdens de Nationale Wijnweek werd bij verschillende restaurants aandacht besteed aan het fenomeen sherry en werden de gasten verrast met bijzondere sherry-spijscombinaties. Daarnaast vonden bij diverse Alliance- en Patrons Cuisiniers-restaurants speciale proeverijen plaats, waarbij oude en exclusieve sherrywijnen centraal stonden.

De Copa Jerez is ingesteld om:

- te inventariseren wát er nu precies allemaal in de gastronomie mogelijk is met sherry

- na te gaan in hoeveel en welke restaurants sherry tegenwoordig een grotere rol speelt dan alleen als aperitief of dessertwijn;
- restaurants te inspireren zelf te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is met de verschillende soorten sherry die er zijn.

Er werden dit jaar drie restaurants onderscheiden:


1) Restaurant De Stenen Tafel, Borculo

2) Restaurant De Fuik, Aalst

3) Restaurant Hermitage, Rijsoord

Alle winnaars ontvingen op 3 maart tijdens het Wine & Food Festival in het Golden Tulip Barbizon Palace te Amsterdam uit handen van Woudine Pérez Sanchíz van Marken (Sherry Instituut van Spanje) een aantal fraaie flessen sherry. Raymond Prinsen, chef-kok van De Stenen Tafel, kreeg als hoofdprijs tevens een reis naar Jerez de la Frontera aangeboden.