Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

14/03/02 Werkprogramma Prinses Máxima

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden zal voorlopig met terughoudendheid reageren op verzoeken voor het aangaan van officiële en representatieve verplichtingen. De Prinses zal haar aandacht eerst richten op de voortzetting en de verdere verdieping van haar programma ter kennismaking met verschillende facetten van de Nederlandse samenleving. Behalve op de verdere verbetering van de beheersing van de Nederlandse taal concentreert zij zich op de specifieke kenmerken van de Nederlandse samenleving, hun historische achtergrond en Europese context en op de praktijk van diverse beleidsterreinen, van economie tot educatie in hun onderlinge samenhang. Het programma zal zoveel mogelijk in blokken rond bepaalde themas worden opgezet en een interactief karakter dragen, waarbij de nadruk gelegd zal worden op niet-officiële contacten met mensen uit de praktijk en generatiegenoten. In dit kader zal de Prinses waar dat nuttig geacht wordt werkbezoeken afleggen met een besloten karakter.
Na het kennismakingsbezoek van de Prins van Oranje en Prinses Maxima aan de Nederlandse Antillen en Aruba, dat van 5 tot 15 mei dit jaar plaatsvindt, start de algemene voorbereiding van het programma. Na de zomervakantie wordt met de uitvoering van het programma een aanvang gemaakt.
Prinses Maxima zal wel, waar dat wenselijk is, de Prins van Oranje vergezellen naar evenementen die voortvloeien uit zijn werkprogramma. Zo zal het paar o.a., zoals bekend, van 14 tot 18 april 2002 een officieel bezoek brengen aan Ghana.