Persmededeling

Aandeel in herstructurering van Agfa-Gevaert weegt op resultaten 2001

De Raad van Bestuur van Gevaert NV heeft op 14 maart 2002 de geconsolideerde en de gewone rekeningen opgesteld voor het boekjaar 2001.

Resultaatgegevens Gevaert Groep

(in miljoen EUR) 2001 2000

Recurrent financieel resultaat 29,1 24,1

Ander recurrent resultaat -4,4 -3,0

Resultaat uit kapitaalverrichtingen 7,3 120,5

Aandeel in het courant resultaat 2,0 46,1

Aandeel in de uitzonderlijke herstructureringskosten -74,8 -

van de vennootschappen

waarop vermogensmutatie is toegepast

Afschrijvingen op positieve consolidatieverschillen -28,1 -28,1

Bijdrage van de vennootschappen

waarop vermogensmutatie is toegepast -100,9 18,0

Uitzonderlijke resultaten -8,9 -24,2

Resultaat vóór belastingen -77,8 135,4

Resultaat ná belastingen -78,6 135,3

Nettoresultaat per aandeel (in EUR) -3,05 5,25

(Voorgesteld) brutodividend per aandeel (in EUR) 1,24 1,25

Patrimoniale gegevens na winstverdeling 31.12.2001 31.12.2000

(in miljoen EUR)

Boekhoudkundig eigen vermogen 1.070,7 1.169,7

Latente meer- en minderwaarden 86,8 405,1

Geschatte netto-actiefwaarde 1.157,5 1.574,8

Boekhoudkundig eigen vermogen per aandeel (in EUR) 41,53 45,37

Geschatte netto-actiefwaarde per aandeel (in EUR) 44,90 61,09

Activiteiten

In 2001 behaalde de Agfa-Gevaert Groep een omzet van 4.911 miljoen EUR. De daling van 6,6 % ten opzichte van 2000 werd vooral veroorzaakt door de algemene economische groeivertraging, maar ook een aantal interne factoren speelden een rol. Reeds 28 % van de omzet komt voort uit de verkoop van nieuwe digitale systemen. De EBIT (bedrijfsresultaat vóór herstructureringskosten en niet-recurrente resultaten) van de Groep bedroeg 260 miljoen EUR, een daling van 50,7 % tegenover 2000. Dit was vooral een gevolg van de terugval van de omzet, van prijserosie en van hogere productie- en administratiekosten. De return op de omzet viel terug van 10 % in 2000 tot 5,3 % in 2001.

Om de rendabiliteit snel en duurzaam te verbeteren, lanceerde de Groep het plan Horizon. De herstructureringskosten die met dit plan gepaard gaan, hadden een zware invloed op de resultaten van 2001. In totaal liepen de herstructureringskosten en niet-recurrente kosten (vóór verrekening van de positieve latente inkomstenbelastingen) op tot 524 miljoen EUR. Hiervan houdt 440 miljoen EUR verband met het plan Horizon. Voorts werd Agfa's nettoresultaat negatief beïnvloed door de volledige afschrijving van het aandeel van 25 % in Xeikon. Uiteindelijk boekte Agfa-Gevaert een nettoresultaat van -288 miljoen EUR, tegenover een positief resultaat van 169 miljoen EUR in 2000.

Het plan Horizon heeft tot doel de rendabiliteit duurzaam te verbeteren en de fondsen vrij te maken die nodig zijn voor toekomstige groei. Horizon omvat meer dan 100 afzonderlijke projecten en moet leiden tot kostenbesparingen van ongeveer 550 miljoen EUR per jaar vanaf 2004 en tot een reductie van het werkkapitaal met 500 miljoen EUR tegen het einde van 2003. In veel vestigingen, waaronder Mortsel en Leverkusen, werden reeds overeenkomsten bereikt met de vertegenwoordigers van het personeel over de manieren waarop het personeelsbestand gereduceerd kan worden. Agfa-Gevaert is ervan overtuigd dat met het plan Horizon de nodige maatregelen genomen zijn om de winstgevendheid spoedig te herstellen. De positieve effecten van Horizon zullen al in 2002 zichtbaar zijn, nog duidelijker worden in 2003 en hun volledige positieve weerslag kennen vanaf 2004.

In het tweede kwartaal van het jaar 2001 verkocht de Gevaert Groep een pakket aandelen AEGON tegen een prijs ver boven de beurskoers. Gevaert had in 2000 put-opties gekocht, die in het tweede kwartaal van 2001 werden uitgeoefend. De meerwaarde die met deze verrichting gerealiseerd werd, bedroeg 10 miljoen EUR.

In februari 2001 heeft de Gevaert Groep al haar converteerbare obligaties Philipp Holzmann verkocht tegen een prijs die, exclusief verlopen intresten, iets boven hun beurswaarde op 31 december 2000 lag. Tijdens het derde kwartaal werd er voorzichtigheidshalve een bijkomende waardevermindering toegepast op de aandelen Holzmann, die nu tegen 5 EUR per aandeel geboekt staan. Het restrisico is nu voor Gevaert herleid tot minder dan 1 % van de geschatte netto-actiefwaarde van de Gevaert Groep.

In februari 2001 tekenden het Amerikaanse Callahan Associates International LLC en de aandeelhouders van Telenet Holding een overeenkomst, waarbij Callahan Associates een meerderheidsparticipatie in Telenet verwierf. In het kader van een globaal akkoord, werden de aandelen Telenet Holding overgedragen. Ruim een kwart van deze aandelen werd cash betaald. Op haar deel boekte de Gevaert Groep een gerealiseerde meerwaarde van 10,7 miljoen EUR. Bijna 50 % van de aandelen werd vergoed met vendor notes uitgegeven door Telenet BidCo NV, een holding boven Telenet. Het saldo werd ingebracht in deze holding in ruil voor aandelen. Daar deze laatste twee operaties niet resulteren in een overdracht van het investeringsrisico, wordt hiervoor geen resultaat tot uitdrukking gebracht in de geconsolideerde cijfers. De boekwaarden van de vendor notes en van de aandelen Telenet BidCo zijn het evenredig deel van de aanschaffingswaarde van de ervoor overgedragen aandelen Telenet Holding.

Tijdens het eerste kwartaal van 2001 werd begonnen met de gedeeltelijke afbouw van de deelneming in het Amerikaanse investeringsfonds Dolphin. Gevaert verzilverde uiteindelijk haar volledige deelneming en dit heeft in het totaal een meerwaarde opgeleverd van 3,6 miljoen EUR.

Ook de aandelen VNU werden verkocht. De meerwaarde bedroeg 1,7 miljoen EUR.

In januari 2001 werd een deelneming van 10 % verworven in TeleRelay. TeleRelay is een Communications Application Service Provider (CASP) die zich wenst te specialiseren in de dienstverlening aan bedrijven die het beheer van hun communicatiesoftware willen uitbesteden. ABN-AMRO organiseerde de eerste kapitaalronde.

Een andere investering, waar in het begin van 2001 werd toe overgegaan, betreft DOR Ventures, een in mei 2000 opgericht investeringsfonds. Dit fonds investeert in jonge ondernemingen gespecialiseerd in de beeldverwerking op hoog technologisch vlak, gespreid over Europa, de VS en Israël. Het management bestaat uit experten die hun sporen verdiend hebben en over een uitgebreid netwerk beschikken. Een bedrag van 2,2 miljoen EUR werd reeds geïnvesteerd en er werd een verbintenis aangegaan voor een totale investering van 5,5 miljoen EUR. Ook de Agfa-Gevaert Groep investeerde in dit fonds.

Op de zwakke beursdagen na 11 september kocht de Gevaert Groep een aantal blue chips met een hoog dividendrendement waarvan de koers fors gedaald was en investeerde zo ongeveer 40 miljoen EUR, onder meer in aandelen ING Groep, DSM, ABN-AMRO Holding en KBC Bankverzekeringsholding. Er werd ook geïnvesteerd in een aantal small en mid caps in de Benelux en in private equity.

Via aankopen op de beurs werd een deelneming van 4,17 % in Global Graphics opgebouwd. Deze onderneming levert pre-press software en apparatuur voor de grafische sector.

Gevaert investeerde 2,1 miljoen EUR in de beursgenoteerde onderneming ICOS Vision Systems, gespecialiseerd in de visuele inspectie van halfgeleiders. Dankzij de flexibele kostenstructuur is ICOS Vision goed gepositioneerd om terug winstgevend te worden bij een heropleving op de markt van de halfgeleiders.

Aan Materialise, een snel groeiende spin-off van K.U.Leuven, verstrekte Gevaert 750.000 EUR als gedeeltelijke financiering voor de acquisitie van een bedrijf in de Verenigde Staten van Amerika. Materialise maakt met eigen software allerlei prototypes in kunststof voor de industrie en de medische wereld en verkoopt software aan machinebouwers en producenten van medische componenten.

In het laatste kwartaal van 2001 verwierf Gevaert een deelneming van meer dan 3 % in Remi Claeys Aluminium. RCA is een Europese industriële groep, gespecialiseerd in de productie van een compleet gamma aluminium gelaste buizen en de extrusie van aluminiumprofielen, meestal volgens de specificaties van de afnemers. Voor de bouwsector ontwikkelt en produceert RCA aluminium profielsystemen voor allerlei toepassingen. In het eerste kwartaal van 2002 werd deze deelneming verhoogd tot meer dan 5 %.

Op het einde van het jaar besliste de Gevaert Groep om 2,3 miljoen EUR te investeren in Option International, gevestigd in Leuven. Deze onderneming produceert en verkoopt draadloze modems.

Nog op het einde van 2001 investeerde Gevaert 1,3 miljoen EUR in Data4s. Data4s werd begin 2000 opgericht als een spin-off van de K.U.Leuven en is gespecialiseerd in software waarmee financiële instellingen en telecom-operators de evolutie van de relaties met hun klanten kunnen analyseren.

Groepsresultaten

Het recurrent financieel resultaat bedraagt 29,1 miljoen EUR tegenover 24,1 miljoen EUR in 2000. De ontvangen dividenden uit financiële vaste activa bedragen 12,5 miljoen EUR. De rest van het recurrent financieel resultaat komt voornamelijk van intresten uit vastrentende effecten, termijndeposito's en commercial paper en van optiepremies.

Het ander recurrent resultaat, voornamelijk werkingskosten en voorzieningen in verband met openstaande optiecontracten, bedraagt -4,4 miljoen EUR tegenover -3,0 miljoen EUR voor 2000.

Het resultaat uit kapitaalverrichtingen bedraagt 7,3 miljoen EUR tegenover 120,5 miljoen EUR voor het vorige boekjaar.

Er werden 29 miljoen EUR meerwaarden gerealiseerd, waaronder 10 miljoen EUR op de verkoop van een pakket aandelen AEGON en 10,7 miljoen EUR op de aandelen Telenet Holding die tegen cash verkocht werden.

Er werden waardeverminderingen geboekt voor een bedrag van 24,1 miljoen EUR, voornamelijk op deelnemingen in risicokapitaalfondsen die vaak investeren in technologiebedrijven, en op enkele rechtstreekse participaties van de Gevaert Groep in dergelijke bedrijven.

De bijdrage van de vennootschappen waarop vermogensmutatie wordt toegepast, bedraagt -100,9 miljoen EUR. Het aandeel in het courant resultaat van Agfa-Gevaert, VUM media en Bofort bedraagt 2,0 miljoen EUR. Het aandeel in de uitzonderlijke herstructureringskosten, te weten het plan Horizon van Agfa-Gevaert en het herstelplan van VUM media, bedraagt 74,8 miljoen EUR. De jaarlijkse afschrijving op het positieve consolidatieverschil in verband met de deelneming van 25 % in Agfa-Gevaert bedraagt 28,1 miljoen EUR.

De uitzonderlijke resultaten van -8,9 miljoen EUR omvatten voornamelijk een verdere waardevermindering voor de deelneming in Philipp Holzmann tot 5 EUR per aandeel.

Na belastingen boekt de Gevaert Groep een geconsolideerd nettoresultaat voor het boekjaar 2001 van -78,6 miljoen EUR tegenover 135,3 miljoen EUR voor het boekjaar 2000.

Dividend

De Raad van Bestuur zal aan de jaarvergadering van donderdag 25 april 2002 voorstellen om over het boekjaar 2001 een dividend uit te keren van bruto
1,24 EUR en netto 0,93 EUR per aandeel Gevaert.





Geschatte waarde

De geschatte netto-actiefwaarde per aandeel Gevaert, steeds op voorzichtige wijze geraamd, bedroeg op 31 december 2001, 46,14 EUR vóór dividenduitkering, tegenover 62,34 EUR per aandeel op 31 december 2000. De beurskoers van het aandeel Gevaert was 33,70 EUR op 31 december 2001. Op 5 maart 2002 was de geschatte waarde 45 EUR tegenover een beurskoers van 35,40 EUR.

Resultaten van de ondernemingen waarin Gevaert participeert, vindt men via de site www.gevaert.be, waar links zijn aangebracht naar de sites van die ondernemingen.

De Raad van Bestuur

De commissaris gaf een goedkeurende verklaring zonder voorbehoud betreffende de geconsolideerde jaarrekening en wijst erop dat de boekhoudkundige gegevens opgenomen in het persbericht geen bijkomend commentaar behoeven en overeenstemmen met de betreffende geconsolideerde jaarrekening.