European Leader in "out-of-Home" Hot Drinks

PERSBERICHT

14 MAART 2002 - 17:40

Geconsolideerde resultaten van het boekjaar 2001

«Groei van het Zakencijfer,

Vermindering van de Resultaten,

voor 2002 beoogt de groep zijn oorspronkelijke winstgevendheid te hervatten»


* Omzet van meer dan 46 miljoen EUR (1,9 miljard BEF), groei van 5% vergeleken met het vorig jaar,


* Bedrijfscashflow van om en bij de 7 miljoen EUR (278 miljoen BEF), een achteruitgang van 24%,


* Herwerkt netto lopend resultaat (*) van 1,7 miljoen EUR (69 miljoen BEF), een achteruitgang van 57%.

(*)De herwerkte resultaten worden berekend na de eliminatie van de impact van de goodwillafschrijvingen. Deze laatste bestaan uit het geheel van merken, handelsfondsen en consolidatieafwijkingen.

omzet en activiteiten

De Groep bereikte een zakencijfer van 46,25 miljoen EUR (1.866 miljoen BEF). Dit betekent een groei van 5,2% in vergelijking met het vorig boekjaar. De groei wordt vooral verklaard door de overname van handelsfondsen en filialen, eind 2000 en begin 2001, alsook door de ontwikkeling van de Nespresso Professional activiteiten in Frankrijk (+31%). Bij constant omvang heeft de Fountain activiteit, uitgezonderd Nespresso Professional, een achteruitgang van 12% geboekt. Deze wordt veroorzaakt door de achteruitgang van de verkoop van de machines wegens de lanceringvertraging van de « Ottimo ». Deze machine moest op het einde van het eerste semester 2001 gecommercialiseerd worden. Deze achteruitgang werd echter gecompenseerd door de positieve impact die de overnames van 2001 op het zakencijfer hadden.

Tijdens het boekjaar 2001 werd 47,9% van de totale omzet gerealiseerd door directe verkoop via de concessies die tot de Groep behoren.

De verkoop van verbruiksgoederen stelde 89% van de geconsolideerde omzet voor (Fountain, Symfoni en Nespresso Professional producten). Het saldo komt overeen met de verkoop van machines. De overgrote meerderheid van de verkochte producten is koffie (80%). Het saldo wordt verdeeld over soepen, chocolades en thees. Geografisch gezien zijn België, Nederland en Frankrijk de sleutelgebieden met 88% van het totale zakencijfer ; dit wordt bewerkstelligd door de Franse overnames en door de Nespresso Professional activiteit.

Bedrijfscashflow

De bedrijfscashflow bedraagt 6,90 miljoen EUR (278 miljoen BEF), een teruggang van 24,4% vergeleken met 2000.

De positieve bijdrage tot de cashflow van het geheel van de concessies van de Groep werd verlaagd tijdens het boekjaar 2001. Deze toestand wordt verklaard door de inherente integratiekosten van de nieuwe Deense en Franse overnames alsook door de versterking van de commerciële ploegen waarvan de impact slechts in 2002 merkbaar zal zijn . De Groep heeft onder andere een aantal punctuele lasten moeten dragen die te wijten waren aan het vertrek van bepaalde directieleden en aan het vertrek van overtollig personeel na de reorganisatie van de Engelse fabriek en de externalisering van de logistiek. Deze punctuele exploitatielasten bedragen meer dan één miljoen euro.

Het herwerkt courant netto resultaat bedraagt 1,7 miljoen EUR (68,6 miljoen BEF), een achteruitgang van 57,2% vergeleken met het vorig boekjaar.

uitzonderlijk resultaat

De uitzonderlijke netto last van 0,1 miljoen EUR (4,6 miljoen BEF), van dezelfde grootteorde als die van 2000, omvat voornamelijk vergoedingen die verbonden zijn aan de herstructurering van de netwerken en aan de hergroepering van de Franse activiteiten op één site met name deze van Saint Denis.

belastingen

De belastingslast bedraagt 1,4 miljoen EUR (56,8 miljoen BEF), een teruggang met om en bij de helft te wijten aan de verlaging van de belastbare basis. De afschrijving van de consolidatieverschillen ten bedrage van 2,8 miljoen EUR (112,6 miljoen BEF) en van de Franse handelsfondsen ten bedrage van 0,3 miljoen EUR (11,1 miljoen BEF) komen niet te berde in de berekening van de belastbare basis.


1. Het bedrijfsresultaat omvat de afschrijvingen op merken en handelsfondsen en dit voor een bedrag van 1,50 miljoen EUR (60,7 miljoen BEF) in 2001 vergeleken met 1,29 miljoen EUR (52,2 miljoen BEF) in 2000.

2. De financiële resultaten omvatten de afschrijvingen op de positieve consolidatieverschillen en dit voor een bedrag van 2,8 miljoen EUR (112,6 miljoen BEF) in 2001 vergeleken met 2,6 miljoen EUR (106,0 miljoen BEF) in 2000.

cash

De beschikbare hoeveelheid cash op 31 december 2001 bedroeg 5,1 miljoen EUR (206,3 miljoen BEF), een achteruitgang van 23% in vergelijking met 31 december 2000, uitgenomen , 20.856 eigen aandelen, in portfolio einde 2000 en die in december 2001 geannuleerd werden. De financiële schulden bedroegen 18,7 miljoen EUR (754 miljoen BEF), dit is in lijn met deze van eind 2000.

Consolidatiekring

De consolidatiekring van de Groep werd uitgebreid tot de Franse bedrijven Fodis, Fountain Distribution en Nespresso Iroise (Bretagne, Frankrijk). Deze bedrijven werden voor 100% overgenomen en globaal geïntegreerd. De omvang breidde zich ook uit tot de bedrijven Slodadis en Fountain Soleil (Zuid Frankrijk) overgenomen voor 50% en evenredig geïntegreerd. De Groep werd tevens uitgebreid door de oprichting van de bedrijven Fountain Danmark A/S in Kopenhagen en Fountain Coffee System OY in Finland. De andere gekochte handelsfondsen werden in bestaande bedrijven van de Groep geïntegreerd.

vooruitzichten voor het boekjaar 2002

Voor het boekjaar 2002 verwacht het bedrijf zijn vorig winstgevendheidniveau te hervatten en dit zowel op het vlak van het bedrijfsresultaat als op het vlak van de netto winst. Dit zou inderdaad bewerkstelligd worden door de lancering van twee machines die op dit ogenblik in testfase zijn bij de klant: de « Ottimo » in het segment van de klantbedrijven met meer dan 15 personen en de « Cremezzo » als hart van het gamma in het segment van de klantbedrijven met minder dan 15 personen.

De herstelling van de winstgevendheid zal te danken zijn aan de groei van de omzet maar ook aan de afwezigheid van de niet recurrente lasten die in 2001 werden gedragen.

dividend

Gezien de resultaten van het boekjaar en de lopende projecten stelt de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor om met betrekking tot het boekjaar 2001 geen dividend uit te keren.

verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarcijfers

« De vennootschap B.S.T. Bedrijfsrevisoren, Commissaris, vertegenwoordigd door Pascale TYTGAT, Bedrijfsrevisor, heeft bevestigd dat de boekhoudkundige informatie die in het persbericht vermeld wordt geen aanleiding geeft tot enig voorbehoud van haar kant en overeenstemt met de door de Raad van Bestuur vastgestelde jaarrekeningen .

B.S.T. Bedrijfsrevisoren SCPRL,

Vertegenwoordigd door Pascale TYTGAT, Bedrijfsrevisor. »

Profiel

De Fountain Groep, voornamelijk aanwezig in de belangrijkste Europese landen, fabriceert en commercialiseert machines voor de distributie van warme dranken alsook hun verbruiksgoederen die bestemd zijn voor de « out of home » markt. De distributie is georganiseerd rond een concept dat zich vooral tot kleine en middelgrote ondernemingen richt en steunt op een gediversifieerd drankengamma (koffie, specialiteiten op basis van koffie, theesoorten, chocolade, soepen,...) die voor hun grote kwaliteit erkend zijn. De Groep verdeelt zijn producten via eigen of onafhankelijke licenties die al dan niet zelfstandige concessiehouders ontwikkelen, beheren en animeren , zodat dicht bij de klant een globale dienstverlening wordt aangeboden.

kalender

15 maart 2002 Persconferentie (11:00) en Vergadering met Analisten (14:00);

27 mei 2002 Gewone Algemene Vergadering op de hoofdzetel;

Half-september 2002 Bekendmaking halfjaarlijkse resultaten 2002 ;

Half-maart 2003 Bekendmaking jaarresultaten 2002.

inlichtingen

Mr. Eric MALRAIN, GGM - Chief Financial Officer

(malrain.eric@fountain.be - tél 02 3890811 of 0477 354599).

http://www.fountain-europe.com