Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/03/2002


---

Ratrace doet managers menselijke maat vergeten

De wasdroger maakt mogelijk dat we veel vaker dan vroeger schone kleren aan kunnen trekken. Dat willen we dan ook, en zo kost een wasdroger uiteindelijk meer tijd dan hij bespaart simpelweg omdat we vaker de was doen. Versnelling roept versnelling op. Niet alleen in het huishouden, maar ook op de werkvloer. Het is een van de conclusies die Ida Sabelis trekt in haar proefschrift Managers" Times. A study of times in the work and life of top managers. Ze promoveert donderdag 14 maart aan de Faculteit der Sociaal-Culturele Wetenschappen van de VU.

"Kloktijd was ooit handig ter afstemming van menselijke activiteiten, maar nu sleept het ons voort", zegt Sabelis. "Het was een middel, nu is het een doel geworden." Ze vroeg zich in haar proefschrift af hoe topmanagers met tijd omgaan en wat dat betekent voor hun medewerkers. Want managers managen niet alleen hun eigen tijd, maar ook die van hun ´onderdanen´. Zo kunnen ze hun werknemers bijvoorbeeld steeds minder controleren door bij te houden hoeveel tijd ze aanwezig zijn, maar alleen nog door te zien hoe snel ze een project afmaken. "En de snelste medewerker bepaalt het verwachtingspatroon van de baas", zegt Sabelis. Zodoende moet alles steeds sneller.

Sabelis voerde gesprekken met vijftien Nederlandse topmanagers en met behulp van literatuur vormde ze een beeld van de rol die tijd speelt in het werk en het privé-leven van managers. Daniël Lievegoed bijvoorbeeld, voormalig topman bij een voedingsmultinational, maakt zich zorgen over de verhouding tussen snelle technologische ontwikkelingen, de druk om er ook gebruik van te maken, en wat hij noemt de ´menselijke maat´. "Het bleek ´s avonds bij de aardappelen steeds moeilijker uit te leggen dat je op één dag in Rome, Parijs en Brussel hebt vergaderd", illustreert hij.

Een ander aspect van tijd bij topmanagers is het eindeloos delegeren om tijd te besparen. Een beleidsnotitie voor de minister, zo vertelde een topambtenaar, mag niet langer zijn dan drie kantjes. Anders is het niet genoeg uitgekristalliseerd, heeft de schrijver er niet genoeg tijd aan besteed. Sabelis: "Zo verdwijnt alleen wel de samenhang tussen alle dingen, de minister krijgt geen totaalbeeld, het visionaire is eruit. "Managers zijn nog wel betrokken bij hun organisatie, maar door de race tegen de klok hebben ze geen gelegenheid tot reflectie. Twee jaar vooruit kijken noemen ze al lange termijn denken, en daarom kunnen ook de managers zelf uiteindelijk maar weinig aan de versnelling veranderen Veel gaat onder het motto ´nog even en dan wordt het rustig´. Alleen wordt het nooit rustig, want de tijd wordt wel weer door iets anders opgevuld."

De onderzoekster vertelt in haar proefschrift niet hoe managers nu wél hun tijd moeten indelen of met organisatieverandering moeten omgaan. "Ik houd mensen alleen een spiegel voor, zodat ze zich bewust kunnen worden van de paradoxen in hun werk en leven. Ik hoop dat bijvoorbeeld jongeren zich gaan afvragen of ze wel op die manier willen leven, zodat het in de toekomst anders wordt. Nu al lees je steeds vaker verhalen over managers die uit de ratrace zijn gestapt."



Vrije Universiteit Amsterdam