Arcadis

PERSBERICHT

CompanyAddressARCADIS NV
Utrechtseweg 68
Postbus 33
6800 LE Arnhem
Tel 026 3778 292
Fax 026 4438 381
www.arcadis.nl

Arnhem, 14 maart 2002

ARCADIS RESULTAAT OVER 2001 STIJGT MET 12%

Ondanks de verslechterde economische omstandigheden heeft ARCADIS in 2001 de groei van de winstgevendheid kunnen voortzetten. De winst voor buitengewoon resultaat en voor verwerking van goodwill groeide met 12% tot EUR 23,2 miljoen. Per aandeel is dit EUR 1,14, een stijging van 10%. De winstgroei is volledig toe te schrijven aan autonome ontwikkelingen, zonder effect van acquisities, en ligt in lijn met de financiële doelstellingen die in het kader van de herziene strategie in 2000 zijn geformuleerd. Eveneens in lijn met deze doelstellingen verbeterde de operationele marge (bedrijfsresultaat als percentage van de bruto toegevoegde waarde) van 6,4% naar 6,9%. In 2001 werd een bijzondere bate gerealiseerd van EUR 2 miljoen. Deze bate is het saldo van de boekwinst uit de verkoop van een niet-geconsolideerd onderdeel en de bijzondere lasten voortvloeiend uit de reorganisatie van de vastgoedwaarderingsactiviteiten in Nederland. Inclusief de bijzondere bate en na afschrijving van goodwill bedroeg de winst over 2001 EUR 25,1 miljoen (+21%) en per aandeel EUR 1,24 (+19%).

Voorgesteld wordt het dividend (in contanten) te verhogen naar EUR 0,44 per aandeel ten opzichte van EUR 0,39 over 2000 (+13%). Afgezet tegen de slotkoers van ARCADIS in 2001 van EUR 9,35 geeft dit een dividendrendement van 4,7%.

Belangrijkste cijfers
Vanaf 2001 wordt betaalde goodwill die het gevolg is van acquisities geactiveerd en afgeschreven over de economische levensduur. Daar in 2001 vrijwel geen acquisities zijn verricht, is het effect hiervan op de resultaten vrijwel nihil.

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

4e kwartaal

Gehele jaar

2001
2000

stijging

2001
2000

stijging

Bedrijfsopbrengsten
216
218

-1%
797
776
3%

Bedrijfsresultaat
12,5
11,5
9%
38,8
35,2
11%

Netto winst, excl. goodwill,
excl. buitengewoon resultaat
8,1
7,2
12%
23,2
20,7
12%

Idem, per aandeel (in EUR)
0,40
0,37
11%

1,14

1,04
10%

Netto winst, incl. goodwill,
incl. buitengewoon resultaat
8,1

* 7,2
11%
25,1

* 20,7
21%

Idem, per aandeel (in EUR)
0,40
0,37
11%

1,24

1,04
19%


*) Hierin is EUR0,1 miljoen begrepen voor afschrijving goodwill en in het jaarresultaat tevens EUR 2 miljoen bijzondere bate.

Vierde kwartaal

De bedrijfsopbrengsten in het kwartaal daalden licht met bijna 1%. Voor het eerst sinds lange tijd was sprake van een negatief valuta-effect van 2%, zowel veroorzaakt door een daling van de Amerikaanse dollar als van de Braziliaanse reaal, terwijl het effect van acquisities per saldo vrijwel nihil was. De autonome groei bleef beperkt tot ruim 1% als gevolg van twee oorzaken: de reeds in het 1e kwartaal ingezette daling van de vastgoedwaarderingsactiviteiten in Nederland die in het vierde kwartaal van 2000 op hun hoogtepunt verkeerden, en een scherpe daling van de telecomactiviteiten in de Verenige Staten. De reorganisatie van de vastgoedwaarderingsactiviteiten werd in het 4e kwartaal afgerond terwijl in de Verenigde Staten de capaciteit in telecom inmiddels is aangepast aan het lagere vraagniveau in dit marktsegment. De groei van de infrastructuur- en milieuactiviteiten bleef op een goed niveau.

In Frankrijk werd het 35%-belang in SAGEOS afgestoten en werd de relatie met deze onderneming omgezet in een structurele samenwerkingsovereenkomst, gericht op kennisuitwisseling en het over en weer van dienst zijn van elkaars internationaal opererende opdrachtgevers. Deze desinvestering had geen effect op de cijfers.

Gehele jaar

De bedrijfsopbrengsten stegen in 2001 met bijna 3%. Deze groei kwam vrijwel geheel door autonome ontwikkelingen tot stand. De invloed van wisselkoersverschillen bedroeg op jaarbasis +0,5%. Daar stond een vrijwel even groot negatief effect van acquisities tegenover, veroorzaakt door de verkoop van de uitvoerende milieu-activiteiten in Nederland, die niet geheel werd gecompenseerd door kleine acquisities in de Verenigde Staten en Brazilië. Exclusief de eerdergenoemde teruggang van de vastgoedwaarderingsactiviteiten in Nederland bedroeg de autonome groei ruim 5%. De afbouw van slecht renderende activiteiten had een drukkend effect op de autonome groei.

In 2001 was 39% van de totale omzet afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika (2000: 38%), terwijl Nederland 38% bijdroeg (2000: 39%), overige Europese landen 18% (2000: 18%) en de rest van de wereld 5% (2000: 5%).

Met een stijging van bijna 11% ontwikkelde het bedrijfsresultaat zich gunstig. De belangrijkste bijdrage aan de verbetering van het bedrijfsresultaat was afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika. In de Verenigde Staten zorgden de infrastuctuur- en milieuactiviteiten voor resultaatsverbetering, terwijl in Zuid-Amerika het sterke herstel van de resultaten in Chili een positieve bijdrage leverde. Ook Nederland droeg door het hoge activiteitenvolume in de infrastructuurmarkt bij aan de verbetering van het bedrijfsresultaat, zij het door de teruggang bij de WOZ-activiteiten in meer bescheiden mate.

Wat de balans betreft, verbeterde de solvabiliteit (groepsvermogen als percentage van het balanstotaal) naar 42,2% ultimo 2001, tegenover 37,4% ultimo 2000. De kasstroom, gedefinieerd als netto winst plus afschrijvingen, groeide van EUR 38,7 miljoen in 2000 naar EUR 40,6 miljoen in 2001. Doordat de werkkapitaalbehoefte verder kon worden teruggedrongen, kon de totale kasstroom uit operationele activiteiten (dus inclusief mutaties in werkkapitaal), op het hoge niveau van bijna EUR 50 miljoen gehandhaafd worden.

Reagerend op de resultaatsontwikkeling in 2001 zei bestuursvoorzitter ir H.L.J. Noy: "Hoewel de economische omstandigheden in 2001 zijn verslechterd, hebben we onze resultaatsdoelstelling kunnen realiseren. Daaruit blijkt dat de spreiding van onze activiteiten zowel naar marktsegmenten als geografisch een solide basis is voor stabiele winstgroei. De in 2001 gerealiseerde margeverbetering laat zien dat de herziene strategie gericht op activiteiten met hogere marges en afbouw van onvoldoende renderende actviteiten, vruchten afwerpt. Bijzonder verheugend is de sterke autonome groei in de infrastructuur- en milieumarkt. De uitstekende positionering van ARCADIS in deze marktsegmenten vormt een stevig fundament voor verdere succesvolle uitvoering van onze strategie."

Marktontwikkelingen

De indeling van activiteiten in de vier marktsegmenten die ARCADIS onderscheidt, is met ingang van 2001 enigszins aangepast. Op basis daarvan zijn ook de cijfers over 2000 aangepast.

Infrastructuur

Met een groei van bijna 13% was dit in 2001 het snelst groeiende marktsegment voor ARCADIS. Het aandeel in de totale omzet nam toe tot 47% (2000: 43%). De groei werd gerealiseerd in vrijwel alle landen waar de onderneming actief is. In Nederland zorgen de grote railinfrastructuurprojecten zoals HSL-Zuid en Betuweroute, maar ook de investeringen in bestaande railinfrastructuur, voor veel werk. Door intensievere samenwerking tussen de verschillende disciplines binnen Nederland konden meer en grotere opdrachten worden verworven op gemeentelijk niveau. Met Delta Lloyd Vastgoed werd een samenwerkings-overeenkomst gesloten voor de (her)ontwikkeling van woongebieden en bedrijventerreinen. In de Verenigde Staten bedroeg de groei meer dan 40%. Iets meer dan de helft hiervan was het gevolg van de acquisitie in het vierde kwartaal van 2000, van WSBC, een in infrastructuur gespecialiseerd bedrijf in Houston, Texas. Ook in de meeste Europese landen was sprake van een aanzienlijke groei. In België werd in het 4e kwartaal een opdracht verworven met een looptijd van 10 jaar, voor de integrale aanpassing van de infrastructuur rondom Antwerpen. In Chili droeg de sterke groei in de infrastructuurmarkt in belangrijke mate bij aan het herstel van de resultaten, terwijl in Brazilië de activiteiten werden uitgebreid in de snelgroeiende markt voor energie-infrastructuur.

Gebouwen

De omzet in dit segment daalde met 20%, waardoor het aandeel in de totale omzet terugliep naar 13% (2000:17%). In Nederland daalde de omzet als gevolg van de focus op activiteiten met een hogere toegevoegde waarde. In Duitsland bleef de markt slecht en werden onrendabele activiteiten verder afgebouwd. In België en Spanje waren de markt-omstandigheden gunstig. In België kon worden geprofiteerd van een sterkte tendens tot outsourcing bij industriële opdrachtgevers, terwijl de omzet in Spanje toenam door de daar aanwezige capaciteit om projecten op turnkey basis te leveren. Het slechtere economische klimaat in de Verenigde Staten had een sterk negatieve invloed, tot uitdrukking komend in uitstel van investeringen in bedrijfsgebouwen. Dit resulteerde in een forse daling van activiteiten in dit segment, die nog versterkt werd door het aflopen van enkele grote turnkey projecten.

Milieu

Met een groei van 8% (ondanks de verkoop van de compostering en de uitvoerende milieu-activiteiten in Nederland), ontwikkelden de milieu-activiteiten zich bijzonder positief. Dit segment was goed voor 29% van de omzet (2000: 28%). Het merendeel van de groei was afkomstig uit de Verenigde Staten, waar vanuit een marktleiderspositie in bodem- en grondwatersanering, het marktaandeel kon worden vergroot. De versterkte tendens bij bedrijven tot outsourcing van milieudiensten droeg eveneens bij aan de groei. Het enige jaren geleden geïntroduceerde GRiPTM programma (Guaranteed Remediation and Insurance Program) resulteerde in een toename van turnkey bodemsaneringsprojecten. Dit programma bleek ook aan te slaan bij de federale overheid, waardoor nieuwe kansen ontstaan in de zeer omvangrijke markt van saneringsprojecten voor militaire en andere overheidsterreinen. In Brazilië werd in het 3e kwartaal een kleine op milieugebied gespecialiseerde onderneming geacquireerd, waardoor daar, met ondersteuning vanuit Amerika, van de groeiende milieumarkt kan worden geprofiteerd. In Nederland groeiden de milieu-activiteiten autonoom, mede onder invloed van de grotere nadruk op de handhaving van regelgeving. In België werd een sterke groei gerealiseerd met name in de private sector, terwijl ook in de ontwikkelingslanden door versterkte aandacht voor het groene milieu, de activiteiten groeiden.

Communications

In dit segment liep de omzet terug met 12%; het aandeel in de totale omzet bedroeg 11% (2000: 12%). De belangrijkste oorzaak voor de omzetdaling was de zeer sterke teruggang bij de vastgoedwaarderingsactiviteiten in Nederland in het kader van de wet WOZ. Inmiddels is de capaciteit aan de lagere marktvraag aangepast en worden nieuwe dienstverleningsvormen ontwikkeld die de kwetsbaarheid voor de WOZ-cyclus verminderen. Bij de telecomactiviteiten zorgde een scherpe daling van de marktvraag in het vierde kwartaal in de Verenigde Staten er voor dat de tot en met het 3e kwartaal gerapporteerde groei alsnog omsloeg in een daling van 6%. De Europese telecomactiviteiten groeiden, met name in Duitsland en Nederland, zij het dat deze groei in het vierde kwartaal afzwakte. Door de toenemende informatisering op de terreinen waar ARCADIS actief is, stijgt de vraag naar geografische informatiesystemen en de daarvoor benodigde data. Met name in Spanje en Nederland groeiden de activiteiten op dit gebied.

Vooruitzichten
De gebeurtenissen in 2001 hebben wereldwijd de onzekerheid vergroot. Het effect van de veranderde economische omstandigheden op de infrastructuurmarkt is naar verwachting beperkt. In deze markt werkt ARCADIS aan langjarige projecten, veelal voor overheden, waarvoor de budgetten reeds zijn gereserveerd. Hoewel enige onzekerheid bestaat ten aanzien van toekomstige budgetreserveringen met name in de Verenigde Staten, is de noodzaak voor investeringen in infrastructuur groot in alle landen waar ARCADIS actief is.
De milieumarkt biedt mogelijkheden voor groei door vergroting van marktaandeel, zoals het afgelopen jaar heeft aangetoond. Ook de versterkte tendens bij bedrijven tot outsourcing van niet-kernactiviteiten geeft kansen voor groei. Hoewel herstel van de telecommarkt niet wordt verwacht vóór 2003, kunnen "first mile"-projecten en outsourcing van netwerken, in Europa bijdragen aan groei. Gezien de invloed van het lagere niveau van de telecom- en vastgoedwaarderingsactiviteiten, zal de autonome omzetgroei in de eerste helft van 2002 beperkt blijven.

Bestuursvoorzitter Noy concludeert: "Ook onder de veranderde marktomstandigheden blijven onze inspanningen gericht op vergroting van de winstgevendheid op basis van de herziene strategie die ruim anderhalf jaar geleden is ingezet. Ter compensatie van de achterblijvende groei in een aantal segmenten, zijn nieuwe initiatieven gestart die vanaf 2003 kunnen bijdragen aan winstgevende groei. Naast voortgaande margeverbetering zal in 2002 een hoge prioriteit gelden voor gerichte uitbreiding van onze activiteiten door middel van acquisities. Afhankelijk van economisch herstel in de tweede jaarhelft en onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden verwachten we voor 2002 een groei van de netto winst met 5 à 10%. Dit is exclusief het effect van mogelijke nieuwe acquisities."

ARCADIS is een toonaangevende dienstverlenende kennisorganisatie, wereldwijd werkzaam op de terreinen infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Wij nemen verantwoordelijkheid voor projecten en programma's van idee, via implementatie tot exploitatie. ARCADIS telt 8000 medewerkers, die met elkaar een jaarlijkse omzet van EUR 800 miljoen genereren. We zijn resultaatgericht, investeren voortdurend in onze kennis en vaardigheden, zodat we opdrachtgevers maximale waarde kunnen bieden in de vorm van haalbare oplossingen die bijdragen aan hun succes.

Voor informatie: Joost Slooten, ARCADIS NV, 026-3778604, e-mail j.slooten@arcadis.nl
Bezoek ons op het internet: www.arcadis.nl

FaxStart- Tabellen volgen -

ARCADIS NV

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING

Bedragen x EUR 1 miljoen, tenzij anders vermeld

Tot en met

4e kwartaal

4e kwartaal

4e kwartaal

2001

2000

2001

2000

Bedrijfsopbrengsten

215,6

217,5

797,4

776,2

Materialen en diensten van derden

70,2

69,1

234,0

225,3

Bruto toegevoegde waarde

145,4

148,4

563,4

550,9

Bedrijfskosten

128,9

131,7

509,2

497,8

Afschrijvingen

4,0

5,2

15,4

17,9

Bedrijfsresultaat

12,5

11,5

38,8

35,2

Financiële baten en lasten

(0,7)

(1,1)

(2,6)

(3,3)

Resultaat voor belastingen

11,8

10,4

36,2

31,9

Belastingen

(3,6)

(3,1)

(12,5)

(11,2)

Resultaat na belastingen

8,2

7,3

23,7

20,7

Resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen

0,2

0,2

0,5

0,8

Groepsresultaat na belastingen

8,4

7,5

24,2

21,5

Afschrijving goodwill

(0,1)


-

(0,1)


-

Belang derden

(0,2)

(0,3)

(1,0)

(0,8)

Netto resultaat exclusief buitengewone resultaten

8,1

7,2

23,1

20,7

Buitengewone resultaten na belastingen

0,0


-


2,0



-

Netto resultaat

8,1

7,2

25,1

20,7

Netto resultaat excl. afschrijving goodwill en buitengewone resultaten

8,1

7,2

23,2

20,7

Resultaat per aandeel (in euro's) 1)

0,40

0,37


1,24



1,04


Resultaat per aandeel excl. buitengewone resultaten

0,40

0,37


1,14



1,04


Aantal uitstaande aandelen (x 1000)


20.285



20.275



20.285



20.275



1) Resultaat per aandeel wordt berekend op basis van het gewogen gemiddeld aantal uitstaande aandelen.

ARCADIS NV

GECONSOLIDEERDE BALANS

Bedragen x EUR 1 miljoen
Ultimo
Ultimo


2001

2000


ACTIEF

Vaste activa

51,8

58,2


Vlottende activa

258,2

240,6


TOTAAL

310,0

298,8










PASSIEF

Groepsvermogen

130,9

111,7


Voorzieningen

13,1

14,4


Langlopende schulden

22,0

23,1


Kortlopende schulden

144,0

149,6


TOTAAL

310,0

298,8










Mutaties in Eigen Vermogen

Bedragen x EUR 1 miljoen

Beginstand Eigen Vermogen per 1 januari 2001

107,3




Mutaties:

Resultaat lopend boekjaar

25,1




Reservering tbv dividend
(8,9)

Aandelenaankoopplannen
0,1

Koersverschillen

2,1




Aanpassing goodwill 2000
(0,8)

Herwaarderingsreserve onroerende zaken
(0,1)

Eindstand per balansdatum
124,8

ARCADIS NV

GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT

Bedragen x EUR 1 miljoen

Tot en met

Tot en met

vierde

Vierde

kwartaal

Kwartaal

2001

2000

Netto winst
25,1

20,7

Afschrijvingen
15,5

18,0

Bruto kasstroom
40,6

38,7

Netto werkkapitaal
4,4

13,6

Andere mutaties
4,7

(2,6)

Totaal operationele kasstroom
49,7

49,7

Investeringen (netto) in:

Materiële vaste activa
(13,4)

(14,4)

Acquisities
(0,1)

(3,8)

Totale financieringsactiviteiten
(10,8)

(25,2)

Mutatie liquide middelen
25,4

6,3