Korps: Friesland, plaats: Friesland 14-03-2002
Politieberichten van 13/3 (13.00 uur) t/m 14/3 (07.00 uur)

Harlingen: inbraak woning
Woensdagmiddag deed een 21-jarige Harlingen aangifte van inbraak in zijn woning aan de Prinses Margrietstraat tijdens zijn afwezigheid. Hij was zondagochtend vertrokken. Toen hij woensdagochtend terug kwam bleek zijn hele woning doorzocht. Hij vermist audio- en computerapparatuur. Het is niet bekend hoe de daders(s) zijn binnengekomen.

Leeuwarden: bedreiging met messen
Woensdagmiddag omstreeks 14.00 uur werd een bewoner door de deurwaarder met ondersteuning van politie uit zijn woning aan De Kei gezet. De man, 24 jaar, werd daar heel boos over en pakte enkele messen uit de slaapkamer. Met de messen bedreigde hij de politiemensen. Na tussenkomst van een vriend werd de verdachte weer rustig en legde de messen neer. Hij is vervolgens aangehouden. Na verhoor is hij met een dagvaarding op zak weer heengezonden.

Heeg: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 15.10 uur kwam een 9-jarige jongeman uit Heeg op skeelers onder een vrachtauto. Het kind kwam vanaf de brug in De Skatting over het trottoir en werd gepasseerd door een vrachtauto met aanhanger bestuurd door een 33-jarige man uit Workum. Vermoedelijk wilde de jongen achter de vrachtauto oversteken, maar zag hij niet dat er nog een aanhangwagen achter zat. Hij kwam onder de wielen van de aanhangwagen terecht. De jongen is met ernstig beenletsel door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De chauffeur van de vrachtauto had van de aanrijding niets gemerkt totdat hij in de spiegel de jongen zag liggen.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 16.50 uur vond een aanrijding plaats tussen een auto en een bromscooter op de Groningerstraatweg. De 20-jarige Leeuwarder bestuurder van de bestelauto sloeg af en zag daarbij de bromscooter over het hoofd. Door de aanrijding kwam de bromfietsster, 33 jaar uit Leeuwarden, en haar passagier, ten val en raakte gewond. De bestuurster van de bromfiets is voor onderzoek overgebracht naar het MCL-zuid. Daar bleek het mee te vallen. Zij kon na onderzoek weer naar huis.

Heerenveen: insluiping in bedrijf
Woensdagmiddag omstreeks 15.00 uur heeft een insluiping plaats gevonden bij een bedrijf aan de Windas. Op een onbewaakt moment is uit de kantoorruimte een digitale camera en autosleutels gestolen. De schade kan vrij hoog oplopen als alle sloten van de betrokken auto moeten worden vervangen. Namens het bedrijf deed een 53-jarige man uit Idskenshuizen aangifte.

Drachten: aanrijding letsel
Woensdagmiddag rond 15.50 uur raakte een 13-jarige meisje uit Drachten gewond toen zij met haar fiets in aanrijding kwam met een auto. Een 23-jarige vrouw uit Drachten wilde met haar personenauto vanaf de Torenstraat linksaf slaan de Kaden op. Ze zag daarbij de fietsster, die vanaf De Drift links de promenade op wilde, over het hoofd. Door de aanrijding en de val raakte het meisje gewond aan haar been. Ze is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling kon zij weer naar huis.

Boazum: doorrijden na aanrijding
Woensdagmiddag werd gemeld dat een fietsster was aangereden door een auto op de Suderdyk. De auto was doorgereden. Het meisje op de fiets was 12 jaar en kwam uit Sneek. Ze fietste richting Boazum. In een lange bocht zag ze een auto uit tegenovergestelde richting komen. Mogelijk door hoge snelheid kwam deze auto aan de linkerzijde van de weg omdat hij de bocht bijna niet kon houden. De fietsster is daarop de berm ingereden om een aanrijding te voorkomen. In het passeren werd zij nog geraakt door de buitenspiegel van de rode personenauto. De auto reed na de aanrijding door. Het letsel viel erg mee; er was geen schade.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdagavond omstreeks 21.00 uur zag een getuige een man die zich zeer verdacht gedroeg op de Rollemastate. Toen hij de persoon aansprak kreeg hij zijn twijfels over diens goede bedoeling en wilde de verdachte man vastpakken. Deze ging er vervolgens vandoor. Kort daarop zag hij twee mannen uit een woning komen waarvan hij wist dat de bewoners niet thuis waren. De twee mannen sprongen vanuit een raam op het garagedak. Ze vluchtten daarna weg via een tuin. De verdachten werden in de omgeving niet meer aangetroffen. Of er iets vermist wordt is nog niet bekend. De bewoner moet nog aangifte doen. Vandaag wordt een buurtonderzoek ingesteld.

Akkrum: auto over de kop
Woensdagmiddag omstreeks 17.00 uur raakte een bestuurder van een personenauto de macht over het stuur kwijt en ging over de kop. De bestuurder, 36 jaar uit Leeuwarden, reed over de Alde Rykswei, de A32, en raakte in de rechterberm. Bij het corrigeren ging het mis en belandde hij over de kop in de berm. De bestuurder had de gordel om en bleef ongedeerd. De auto moest worden afgesleept.

Joure: bestuurder onder invloed
Afgelopen nacht, omstreeks 00.30 uur, werd op de Harddraversweg een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder had gedronken. Aan het bureau in Sneek blies hij 285 ug/l. De verdachte was een man van 30 jaar uit Sneek.

Brantgum: fietser in de sloot
Woensdagavond rond 22.30 uur werd door een passant een fietser in de sloot naast de Ringwei aangetroffen. Hij had de fietser al uit het water gehaald. De man was buiten bewustzijn. Toen de politie ter plaatse kwam was de fietser al weer bijgekomen. Hij kon maar weinig zeggen; mogelijk was hij onderkoeld. De man is met de ambulance naar ziekenhuis Sionsberg overgebracht. Het ging om een 31-jarige man uit Ternaard. Hoe hij met de fiets in de sloot terecht is gekomen werd niet duidelijk.

Bolsward: diefstal aanhangwagen
Afgelopen weekend is vanaf het Industriepark in Bolsward een eenassige aanhangwagen gestolen. De eigenaar, een 61-jarige man uit Bolsward, deed daarvan woensdagmiddag aangifte. Het betrof een aanhangwagen met een blauw frame, een bodem in twee gedeelten en een rek aan de voorzijde met het reservewiel.

Tjalleberd: agressieve hond
De politie moest woensdagmiddag optreden tegen een agressieve herdershond op de Pastoriesingel. De eigenaar was niet thuis en de hond liep los buiten. Omstreeks 12.30 uur kwam de eerste melding dat een postbode 5 minuten nodig had gehad om de hond van zich af te houden. Ter plaatse werd door een buurtbewoner gemeld dat zij in de kuit was gebeten. Er was overigens geen serieuze schade of letsel. Onder het oog van de politie rende de hond naar andere buren, joeg achter de kippen aan en wist een haan te pakken. De veren vlogen alle kanten op en de haan werd tot bloedens toe gebeten. Toen de hond door de politie werd gepakt beet hij een agent in zijn hand. Uiteindelijk wist men het dier door enkele klappen met de wapenstok onder bedwang te krijgen. Uiteindelijk is de hond met de dierenambulance opgehaald. De hond is eigendom van een 51-jarige man uit Tjalleberd. Of er nog schadeclaims achter weg komen is niet bekend.

Leeuwarden: fietsendief op heterdaad
Woensdagmiddag omstreeks 13.15 uur zag een getuige dat een man op het Zaailand een fiets stal. De verdachte kon kort daarop met de fiets door de politie worden aangehouden op de Berlikumermarkt. Het betrof een 38-jarige man uit Leeuwarden. Hij is na verhoor heengezonden. De eigenaar van de fiets is niet bekend. Om de zaak voor de rechter te kunnen brengen is een aangifte noodzakelijk. De politie hoopt dat de eigenaar van de oude donkerblauwe damesfiets met terugtraprem zeer nog meldt.

AFLOOP ONDERZOEK INBRAKEN

Leeuwarden: inbraken opgelost
Met de aanhouding van twee Leeuwarder broers heeft de politie een aantal inbraken kunnen oplossen.
Op 18 februari is een verdachte is aangehouden wegens diefstal uit het ziekenhuis, MCL-Noord aan de Troelstraweg in Leeuwarden. Het betrof een 32-jarige man uit Leeuwarden. Een getuige zag dat op zaterdag 16 februari omstreeks 23:30 uur twee personen met een fiets liepen over de Leeuwerikstraat. Deze personen vervoerden een computer op de fiets en zij verdwenen in een woning in deze straat. De dag erop constateerde de politie dat er een bloedspoor vanaf die woning liep in de richting van het MCL. De daders hadden vermoedelijk de computers gestolen bij het laboratorium aan de Jelsumerstraat. Tevens werd geconstateerd dat er een nooddeur was opengebroken van de kinderpoli en dat daar eveneens computermateriaal was weggenomen.

Na een inval in de woning van de verdachte in de Leeuwerikstraat werden diverse computers en beeldschermen veilig gesteld. Na onderzoek bleken deze afkomstig van inbraken uit het Laboratorium, het MCL en uit een school aan de Robert Kochstraat.
Op zondag 3 maart vond er weer een inbraak plaats in het MCL. De dader had het pand via de nooddeur had verlaten. Onbekend bleef hoe de dader binnen was gekomen. Op donderdag 7 maart was het wederom raak. Ditmaal waren de daders wel binnen gekomen via de nooddeur. Het bleek dat een van de daders dezelfde persoon was die ook op 16 februari de inbraak gepleegd had. De computer die door de politie aan het MCL teruggegeven was, dezelfde die bij de eerste inbraak was weggenomen, waar de stickers van de politie nog op zaten, werd door de verdachten meegenomen. Uit onderzoek bleek dat deze verdachte ditmaal met zijn broer, 34 jaar en eveneens afkomstig uit Leeuwarden, de diefstal gepleegd had. Beide personen zijn op vrijdag 8 maart aangehouden. Echter op vrijdag 8 maart 2002 omstreeks 19:10 uur vond er wederom een diefstal plaats in het MCL-Noord. Uit onderzoek door de politie bleek dat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden als verdachte van deze inbraak kon worden aangemerkt Hij wordt ook verdacht van meerdere diefstallen uit het MCL. Op dinsdag 12 maart werd deze verdachte met toestemming van de officier van justitie aangehouden. De totale waarde van de weggenomen goederen wordt geraamd op ongeveer 10.000 euro, exclusief de schade en de tijd en kosten die nodig zijn om steeds weer andere computers aan te sluiten. Beide broers zijn in afwachting van hun rechtszaak heengezonden. De 37-jarige Leeuwarder zit nog vast.

Bureau Communicatie: 058 880 8272