NCD

Directeuren met buitenlandse moedermij grote kans op ontslag

Directeuren van een onderneming met een buitenlandse moedermaatschappij: grote kans op gedwongen ontslag

41% Van degenen die in een eerdere functie directeur waren van een onderneming met een buitenlandse moedermaatschappij is daaruit ontslagen. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek dat het NCD, Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen, gedaan heeft naar de ervaringen van Nederlandse directeuren die werkzaam zijn bij een onderneming waarvan de moedermaatschappij in het buitenland zetelt. Het NCD-onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met ITM Research onder ruim 3.000 leden van het NCD. 241 Directeuren in Nederland deden mee aan het onderzoek.

Enkele conclusies: circa 60% van de directeuren wordt afgerekend op uitsluitend omzet en winstbijdrage. Bijna een kwart heeft niet het gevoel voldoende beleidsruimte te hebben om het bedrijf tot een succes te maken. 17% Heeft geen budget dat naar eigen inzicht kan worden besteed en 18% mag niet zelfstandig personeel aannemen of uitbreiden. 45% Van de directeuren vindt dat de communicatie met de moeder tekortschiet. De belangrijkste punten waarop de communicatie te kort schiet zijn een eenzijdige communicatie/denkwijze (26%), weinig inzicht in of aandacht voor lokale omstandigheden (24%) en een te dirigerende verhouding met weinig mogelijkheden tot input (20%).

Een meerderheid (61%) van degenen die in een eerdere functie directeur waren van een onderneming met een buitenlandse moedermaatschappij verliet zijn werkgever mede omdat de moeder een buitenlands bedrijf was. 56% Van hen geeft aan dat hun superieuren onvoldoende begrip hadden voor de mogelijkheden en onmogelijkheden in Nederland. Nog eens 45% noemde 'andere normen en waarden' als reden. Afname van autonomie en/of verantwoordelijkheden en bemoeienis op operationeel gebied zijn voor de directeur de belangrijkste beweegredenen om op te stappen.

Het NCD presenteert de onderzoeksresultaten op 14 maart 2002 tijdens een themabijeenkomst. Wilt u bij de themabijeenkomst aanwezig zijn of meer informatie over de bijeenkomst, neemt u dan contact op met Kitty van Mierlo op 020 65 80 200.