Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum

12 maart 2002, nr. 020

Wagenigse scholierenconferentie 'To eat or not to eat'

Erica Terpstra wacht culinaire verrassing

Op donderdag 14 maart aanstaande openen 2e-Kamerlid Erica Terpstra en tv-kok Pierre Wind de Wageningse scholierenconferentie 'To eat or not to eat'. Terpstra zal als bekende deskundige op het terrein van gezondheid onder meer ingaan op de betekenis van gezonde voeding en sport. De eigenzinnige tv-kok Pierre Wind, presentator van het populaire tv-programma 'De Eetfabriek' en bekend om wonderlijke creaties als dropsoep en sambalijs, zal Erica Terpstra vervolgens betrekken in één van zijn 'keukengeheimen'. Op de conferentie zullen zo'n 1700 scholieren en docenten van 4 en 5 vwo deelnemen aan een keur van korte lezingen, experimenten en computersimulaties. Zij kunnen zo
informatie verzamelen en ideeen opdoen voor profielwerkstukken op het gebied van gezond en veilig voedsel. De scholieren en docenten kunnen in totaal deelnemen aan een honderdtal workshops waarin zij de kans krijgen zelf proeven te doen, elkaar te interviewen, voedsel te testen of zelf proefpersoon te spelen. Zo zal een groep bijvoorbeeld in een chatsessie via internet in discussie gaan met minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de risico's van BSE voor de volksgezondheid.

Met de voedselconferentie wil Wageningen Universiteit en Researchcentrum een bijdrage leveren aan de invulling van de tweede fase in het middelbaar onderwijs. Wageningse onderzoekers verzorgen het leeuwendeel van de workshops op de voedselconferentie, maar ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden zijn bereid gevonden workshops te verzorgen. Via de internetsite (http://www.voedselwerkstuk.nl) kunnen bovendien ook andere scholieren en docenten kennisnemen van relevante
informatie ten behoeve van profielwerkstukken. Voorbeelden van conferentieonderwerpen zijn: Schimmel op je brood; Hygiene in de keuken; Wat eten de buren?; VET eten en Is yoghurt ook gezond voor dieren?

De conferentie is een vervolg op de zeer succesvolle klimaatconferentie 'Warming up & Cooling down' die vorig jaar in Wageningen werd gehouden. Hoofdsponsors van 'To eat or not to eat' zijn het Wagenings Universiteits Fonds en de ministeries van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).