Gemeente Leeuwarden

Gevolgen van dualisme voor Leeuwarder gemeentepolitiek

Griffiers Op 14 maart wordt het duale stelsel ingevoerd in de Leeuwarder gemeentepolitiek. Dit houdt in dat de taken en verantwoordelijkheden van het college van burgemeester en wethouders aan de ene kant en de gemeenteraad aan de andere kant zijn gescheiden.

Bert Versteeg (adjunct-griffier) en Baudewijn Franssen (griffier): De gemeentepolitiek verandert door invoering van het duale stelsel.

Het nieuwe stelsel brengt vele veranderingen met zich mee. Een concreet voorbeeld van wat er verandert is het bepalen van de agenda van gemeenteraadsvergaderingen. Voorheen deed het college dit, maar nu is het aan de raad. De punten die gemeenteraadsleden belangrijk vinden, worden dus besproken. Aangezien de gemeenteraadsleden gekozen zijn door u, is de kans groot dat dus ook de punten die u belangrijk vindt, worden besproken. Bovendien krijgen gemeenteraadsleden door het nieuwe stelsel meer tijd om met mensen te gaan praten en te vragen wat zij belangrijk vinden.

Daarnaast is het voor u als burger belangrijk om te weten dat u een raadslid direct kan aanspreken, wanneer u iets aan de kaak wilt stellen. Wilt u bijvoorbeeld een sporthal in uw wijk dan kunt u nu aan de gemeenteraad vragen waarom die voorziening er wel of niet komt. De gemeenteraad kan het beleid, inclusief wel of geen sporthal, vormgeven op basis van gesprekken met u.

Hoe deze vernieuwing in de lokale politiek precies gaat functioneren, staat nog niet vast. Dat hangt ook van u af. Wanneer u niet aan de gemeenteraad laat weten wat er bij u leeft, kunnen de raadsleden ook niet aan de slag. Laat de raadsleden dus weer echte volksvertegenwoordigers worden en voor uw belangen opkomen.