---

Ministerie van Defensie



---

Nationale Inzending Floriade

Defensie in de leukste tuin van Nederland

03-03-2002

De Nationale Inzending: 'Nederland Straks, een kwestie van kiezen en/of delen' is de bijdrage van de rijksoverheid aan de Floriade 2002, de wereldtuinbouwtentoonstelling die van 6 april tot en met 20 oktober in de Haarlemmermeer wordt gehouden. De Nationale Inzending is een samenwerkingsverband van vijf ministeries, waaronder het Ministerie van Defensie, en de Postbus 51 Informatiedienst. De Floriade wordt eens in de tien jaar gehouden, dit jaar voor de vijfde keer. Op vrijdag 5 april wordt de Floriade 2002 officieel geopend door haar beschermvrouwe, Koningin Beatrix.

De Nationale Inzending gaat over de kwaliteit van de groene leefomgeving. De inrichting van Nederland is een samenspel van burger en overheid. De overheid wil met haar deelname duidelijk maken dat verstedelijkt land ook in de toekomst leefbaar moet blijven. Dat vergt creatieve oplossingen waarbij keuzes gemaakt moeten worden.

De Nationale Inzending bestaat uit vier onderdelen: een beeldentuin, een loopbrug, een filmzaal en een interactief informatiepunt. In de beeldentuin geven tot beelden uitgewerkte tekeningen van Joost Swarte de dilemma´s en keuzes bij de inrichting van de leefomgeving weer. De steigerconstructie staat symbool voor het werk dat nog gedaan moet worden en maakt duidelijk dat de inrichting van de leefomgeving een kwestie is van kiezen en/of delen, door burger en overheid. In het theater wordt een zeven minuten durende driedimensionale film vertoond over een jongetje dat spannende avonturen beleeft als hij met een groen cadeau op weg is van de stad naar een feestje op de boerderij. Bij het interactieve informatiepunt kan de bezoeker informatie opvragen en zijn mening geven over de inrichting van de leefomgeving.

Voor de 3-D film stelde de Koninklijke Landmacht een eenheid van de Luchtmobiele Brigade en de Koninklijke Luchtmacht helikopters beschikbaar. Voor de bouw van de loopbrug heeft de Koninklijke Marine een deel van het in Eritrea en Ethiopië gebruikte steigermateriaal in bruikleen gegeven. Daarnaast wordt vanuit defensie deelgenomen aan de projectgroep en stuurgroep belast met de totstandkoming van de inzending 'Nederland Straks' en de redactiegroep www.nederlandstraks.nl.

De Floriade 2002 is geopend van 6 april tot en met 20 oktober, dagelijks van 9.30 uur tot 19.00 uur. Kaarten kosten 17.00 voor volwassenen en 8,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. (foto: Fabiënne Bruys)

www.nederlandstraks.nl

www.floriade.nl