BASF

Bedrijven BASF in Nederland komen moeilijk 2001 goed door

De bedrijven van de BASF-groep in Nederland zijn, ondanks de verslechterde economische omstandigheden, het jaar 2001 goed doorgekomen.

Zo boekten Wintershall Nederland B.V. en BASF Drukinkt B.V. beide een omzetstijging ten opzichte van vorig jaar.
BASF Coatings Nederland noteerde een geringe omzetdaling als gevolg van het beëindigen van bepaalde activiteiten van het bedrijf in Nederland. Ook BASF Nederland B.V. noteerde een lichte daling in de omzet ten opzichte van het jaar 2000.

BASF Nederland B.V.
De omzet van BASF Nederland B.V. laat in 2001 ten opzichte van het topjaar 2000 een lichte daling zien van 3% en is uitgekomen op 485 miljoen euro. Deze daling is, onder andere, het resultaat van de weerslag die de minder snel groeiende Nederlandse economie had op de vraag naar chemische producten. De markten voor basischemicaliën, glycolen, polyester en PET liepen duidelijk terug in het tweede halfjaar. De prijzen reflecteerden deze marktsituatie, met verlagingen tot 20%. BASF heeft haar marktpositie echter kunnen behouden, waarbij de vooruitzichten voor 2002 relatief goed te noemen zijn.

BASF heeft ook het marktaandeel bij de kunststof bulkproducten kunnen vasthouden. Bij de minder conjunctuurgevoelige technische kunststoffen slaagde BASF er zelfs in om een lichte verbetering te realiseren. Ondanks deze goede marktperformance is door een sterke daling van de prijzen de omzet duidelijk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Omdat de daling van de grondstofprijzen minder sterk was dan die van de eindproducten, zijn in het jaar 2001 ook de marges sterk teruggelopen. Positief is dat de start van 2002 een duidelijk omgekeerd beeld te zien geeft. Een toenemende vraag in combinatie met sterk afgebouwde voorraden bij zowel de leveranciers als de verwerkers van kunststoffen, leidt op dit moment tot duidelijk stijgende prijzen bij de meeste bulkkunststoffen.

In het segment "Gezondheid en Voeding" is de omzet van agrochemicaliën en fijnchemicaliën het afgelopen jaar belangrijk gestegen. Bij de divisie Agro is dit te danken aan de succesvolle integratie van de Cyanamid portfolio. Met name de verhoogde inzet van enzymen in de diervoedingsindustrie leidde tot een 20% hogere omzet bij de divisie Fijnchemie.

In het kader van het "Fit for the Future" programma zal BASF Nederland B.V. tezamen met BASF België het Business Center Benelux vormen. Een belangrijke opdracht voor het Business Center is om de synergie tussen de in juli 2001 opgerichte regionale Business Units te optimaliseren en BASF in de markt te vertegenwoordigen. Het Business Center Benelux wordt geleid door Harry de Vries vanuit Arnhem.

BASF Drukinkt B.V. - Doetinchem
Het afgelopen jaar heeft BASF Drukinkt uit Doetinchem afgesloten met een totale omzet van 26,3 miljoen euro. Ten opzichte van 2000 betekent dit een omzetstijging van 5%. Deze stijging is gerealiseerd ondanks een gematigde groei, en in sommige landen zelfs een teruggang, in het gebruik van inkten voor media als gevolg van een conjuncturele terugloop in het advertentievolume. Een positief effect gaf de aanloopgroei van de inkten voor de verpakkingsindustrie en de drukplaten. De toekomstverwachtingen van het bedrijf zijn positief. De nieuwe segmenten verpakkingsinkten en drukplaten voor de Nederlandse markt hebben zich het afgelopen jaar goed ontwikkeld. Het komende jaar zal het bedrijf zich dan ook richten op het verstevigen van hun positie in deze segmenten.
Met betrekking tot het segment kranteninkten heeft BASF Drukinkt de productiecapaciteit het afgelopen jaar ten dele vernieuwd en uitgebreid. Voor dit jaar verwacht men een toename van de wereldwijde export van kranteninkten.

Wintershall Nederland B.V. - Den Haag
2001 was voor Wintershall in Nederland, met een omzetstijging van 25% ten opzichte van 2000, wederom een goed jaar. De totale omzet van het afgelopen jaar bedraagt hiermee 187,8 miljoen euro. De voornaamste oorzaak van deze stijging is de in productieneming van twee nieuwe offshore gasvelden in het begin van 2001.
De ontdekking van deze nieuwe offshore gasvelden heeft bijgedragen aan een toename van de gasreserves. Deze kunnen in de nabije toekomst zorgen voor een vergroting van de jaarlijkse gasproductie. Verder houdt het bedrijf voor 2002 rekening met lagere olie- en gasprijzen. Ook in 2002 blijft Wintershall een efficiënte en rendabele producent van olie en gas en aanbieder van gasbehandeling- en transportdiensten.

BASF Coatings Nederland B.V. - Maarssen
BASF Coatings Nederland B.V. heeft het jaar 2001 afgesloten met een omzet van bijna 18,5 miljoen euro. Ten opzichte van het jaar 2000 betekenen deze cijfers een daling van 5,3%. Deze daling is met name het gevolg van het beëindigen van de activiteiten van divisie industrielakken begin 2001. De divisie autoreparatielakken, waarin het bedrijf actief is met de merken Glasurit en RM-Autolakken, noteerde wel een omzetstijging door een vergroting van het marktaandeel in de oplosmiddelarme producten.
Het komende jaar zal het bedrijf zich richten op de verdere invoering van oplosmiddelarme producten. Hiervoor zal men de samenwerking binnen de onderneming zelf als ook met technische en commerciële medewerkers van de afnemers blijven intensiveren. Daarnaast wil BASF Coatings Nederland B.V. dit jaar haar klantenbestand in de autoreparatielakken verder uitbreiden.

BNL 14 mrt 2002

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203