Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Cannabisconferentie krijgt vervolg in onderzoeksprogramma

Het begon als een informeel contact in ministeriële wandelgangen en eindigde op 25 februari in Brussel als een formeel gezamenlijk initiatief: een wetenschappelijke conferentie over cannabis namens de ministers van Volksgezondheid van België, Duitsland, Nederland en Zwitserland. De bewindslieden vonden dat de traditionele verschillen in inzicht over cannabis maar eens aan de toets van wetenschappelijke kritiek moesten worden onderworpen. Zo groot zijn die verschillen overigens niet meer; Europese landen volgen steeds meer het Nederlandse model van scheiding tussen soft- en harddrugs. De conferentie werd voorbereid door een Scientific Task Force, met één vertegenwoordiger uit elk van de vijf landen. Voor Nederland was Henk Rigter van het Trimbos-instituut afgevaardigd.
In het Brusselse Egmont Palace verzamelde zich op 25 februari rond de `inner circle' van ministers, leden van de Task Force en auteurs een `outer circle' van referenten en commentatoren uit heel West-Europa en uit de VS, Australië en Canada. De conferentie leverde een lijst op van punten waarover wetenschappelijke consensus bestaat, behalve wellicht in Zweden. Ook werd een lijst opgesteld van punten waarover nog te weinig bekend is of waarover de meningen van wetenschappers uiteenlopen.
Wetenschappers zijn het redelijk eens over de volgende zaken:
* Cannabis kan de rijvaardigheid aantasten, hoewel lang niet zo erg als alcohol. Vooral de combinatie van cannabis en alcohol heeft in dit opzicht effect.

* Er zijn effectieve programma's voor preventie van gebruik van cannabis onder jongeren. Daarbij speelt de school een belangrijke rol (maar vermoedelijk ook het gezin en de buurt in bredere zin). In veel landen worden ineffectieve programma's aan de man gebracht, zoals het Amerikaanse DARE: averechts werkende afschrikking door jongeren in contact te brengen met (ex-)verslaafden en met veroordeelden.

* Veel consumenten van cannabis ondervinden van het gebruik nauwelijks of geen schade. Inmiddels is wel duidelijk dat er zoiets bestaat als cannabisafhankelijkheid. Zo'n tien procent van de gebruikers in westerse landen (in Australië zelfs oplopend tot twintig tot dertig procent) vindt het lastig om met gebruik te stoppen of het te minderen, of heeft onthoudingsverschijnselen of andere problemen.

* Er zijn voor cannabisafhankelijkheid veelbelovende behandelprogramma's in de maak. Daarvoor bestaat in Europa nog weinig belangstelling.

* Experimenterende jongeren beginnen meestal eerst met tabak en alcohol. Een deel van hen gebruikt later cannabis. En daar weer een klein deel van probeert later harddrugs. Daarmee is niet gezegd dat tabak, alcohol en cannabis noodzakelijke voorwaarden (gateways) zijn voor overschakeling op harddrugs. De gateway-theorie is niet bewezen. Het is eerder zo dat jongeren met een bepaalde voorgeschiedenis (traumatische jeugdervaringen) en achtergrond (gedragsstoornis) bovengemiddeld geneigd zijn tot riskant gedrag, van welke aard dan ook.

Wetgeving en politietoezicht kunnen een licht effect hebben op cannabisgebruik maar niet meer dan dat. Landen met sterk uiteenlopende wetgeving verschillen niet systematisch in cannabisgebruik. De conferentie identificeerde ook allerlei openstaande vragen waarvoor nader onderzoek nodig is: het effect van beleid, epidemiologie, drempelwaarde voor rijvaardigheid, doeltreffendheid van preventie en diverse biologische vraagstukken. De ministers verklaarden daar een onderzoekprogramma aan te willen besteden. Het eerste fundament daarvoor wordt volgend jaar in Parijs gelegd.

Van de conferentie verschijnt deze lente een boek (eindredactie: Inge Spruit). Drie concept-hoofdstukken waarbij het Trimbos-instituut betrokken was staan op het internet:

* H. Rigter, M. van Laar: Epidemiological aspects of cannabis use
* P. Cuijpers: Prevention of cannabis use and misuse
* B Kilmer: Do cannabis possession laws influence cannabis use
De bestanden zijn ook beschikbaar als 'downloads' in PDF-formaat:
* H. Rigter, M. van Laar: Epidemiological aspects of cannabis use (404K)

* P. Cuijpers: Prevention of cannabis use and misuse (196K)
* B Kilmer: Do cannabis possession laws influence cannabis use (402K)

Om de PDF-bestanden te kunnen lezen en printen is Acrobat Reader van Adobe nodig. Deze kan gratis opgehaald worden bij http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html.
* Henk Rigter
hrigter@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11