Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Onderzoek naar ketenzorg sociaal kwetsbare mensen

Het programma Opvang en Maatschappelijke Zorg van het Trimbos-instituut is begin dit jaar gestart met een onderzoek naar de ervaringen met de continuïteit van zorg (ketenzorg) van sociaal kwetsbare mensen. Het gaat hierbij om mensen die ernstige en langdurige psychische en/of verslavingsproblemen hebben en die geen stabiel contact (meer) hebben met de hulpverlening. In een landelijke representatieve steekproef van in totaal twintig GGZ regio's (verzorgingsgebieden van algemeen psychiatrische ziekenhuizen) wordt via laagdrempelige voorzieningen voor maatschappelijke opvang en opnameafdelingen van psychiatrische ziekenhuizen gezocht naar sociaal kwetsbare mensen die aan de insluitcriteria voor het onderzoek voldoen. De bedoeling is tussen de 130 en 200 mensen te interviewen over hun ervaringen met de hulpverlening.
In het onderzoek draait het om de volgende vragen: Wat is het zorggebruik (geweest) van sociaal kwetsbare mensen? Hoe waarderen zij de rol en het belang van de verschillende zorgaanbieders? Ervaren sociaal kwetsbare mensen afstemming in de zorgverlening? Hoe vinden zij dat die afstemming verloopt? Wat is de kwaliteit van leven en wat zijn de zorgbehoeften van sociaal kwetsbare mensen? Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en maakt deel uit van het project Ketenzorg voor chronisch zieke mensen. Ketenzorg verwijst naar samenhangende zorginspanningen door verschillende zorgverleners en/of -instellingen. Mensen met een chronische ziekte zijn hier veelal op aangewezen. Tachtig procent van alle zorgvragen in de gezondheidszorg heeft betrekking op mensen met een chronische ziekte, ofwel een vijfde deel van de Nederlandse bevolking (bron: Nationale commissie chronisch zieken, 1999).

Het onderzoek zal in het najaar van 2002 zijn afgerond. De resultaten worden daarna opgenomen in het rapport Staat van de Gezondheidszorg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat in 2003 zal verschijnen.
* Judith Wolf jwolf@trimbos.nl
Els Bransen
ebransen@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11