Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Zorgvernieuwingsprojecten nu op Internet

Al meer dan tien jaar worden er in het kader van de Databank Zorgvernieuwing jaarlijks nieuwe projecten verzameld. Deze projecten hebben als doel het beter en doelmatiger maken van de zorg. Een deel ervan werd tot voor kort geselecteerd voor het Jaarboek Innovatie in de Zorgsector. Dit Jaarboek zal niet meer verschijnen. In plaats daarvan staan sinds kort op www.databankzorgvernieuwing.nl negenhonderd actuele beschrijvingen van vernieuwende projecten in Nederlandse zorginstellingen en aanverwante maatschappelijke organisaties.
De Databank Zorgvernieuwing is een service aan mensen die werken aan het vernieuwen van zorgprocessen of het aanpassen van het zorgaanbod. Via het internet kunnen zij nu leren van elders opgedane ervaringen met het ontwikkelen van nieuwe vormen van zorg en met de implementatie daarvan. De databank wordt regelmatig geactualiseerd. De projecten in de Databank Zorgvernieuwing bestrijken de gehele gezondheidszorg: van huisartsenzorg tot specialistische zorg, van jeugdzorg tot ouderenzorg, van maatschappelijk werk tot psychiatrie. Enkele voorbeelden van projecten zijn:

* projecten ter bevordering van de integratie van verstandelijk gehandicapten in de maatschappij;

* projecten ter verbetering van de samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuizen op het gebied van de diabeteszorg;
* projecten om het aanbod in de ouder- en kindzorg te moderniseren;
* projecten met betrekking tot dagbestedingsactviteiten voor GGZ-cliënten.

De Databank Zorgvernieuwing is een samenwerkingsproject van het Nivel, Prismant en het Trimbos-instituut. De Databank wordt gefinancierd door Arcares, GGZ-Nederland, de Landelijke Commissie voor Verpleging en Verzorging (LCVV) en het Ministerie van VWS.

Meer informatie bij: Irma Schutten (medewerkster projectregistratie) Tel: (030) 27 29 696. e-mail i.schutten@nivel.nl
* Toine Ketelaars
tketelaars@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11