---

Ministerie van Defensie



---

Duitse mini-onderzeeboot

Marine maakt torpedo's onderzeeboot onschadelijk

14-03-2002

In Egmond is vandaag (14 maart) een stuk van het strand afgezet omdat de twee torpedo's van een in de Tweede Wereldoorlog gestrande Duitse mini-onderzeeboot onschadelijk gemaakt moeten worden. Dit onschadelijk maken wordt over enkele weken uitgevoerd door de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine. Voordat dit kan gebeuren wordt om het wrak van de duikboot een damwand geslagen.

Op verzoek van de gemeente Egmond heeft de marine onderzoek verricht naar de staat van de twee torpedo's van de onderzeeboot die ongeveer zestig meter in zee ligt. Daarbij bleek dat de torpedo's van 350 kilogram ieder zodanig instabiel waren dat ruiming gewenst is om ieder risico op een ontploffing uit te sluiten. Naar verwachting duurt het slaan van de damwand en het aansluitende wegpompen van water en wegzuigen van zand twee tot drie weken. Een en ander is ondermeer afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bij de mini-onderzeeboot gaat het om een boot van het type "Zeehond". Van dit type werden in de Tweede Wereldoorlog zo'n 285 exemplaren gebouwd. Hiervan werden er naar schatting ongeveer 70 daadwerkelijk ingezet vanuit de haven van IJmuiden. De lengte van de mini-onderzeeboot was 11,87 meter, breedte 1,68 meter, diepgang 1,74 meter. De boten hadden een waterverplaatsing van 14,9 ton (bewapend met twee torpedo's). De bemanning bestond uit twee personen.