Universiteit van Amsterdam


Leerstoel Journalistieke kritiek op het terrein van kunst en cultuur aan de UvA
Gepubliceerd op woensdag 13 maart 2002
Aan de Universiteit van Amsterdam komt een bijzondere leerstoel Journalistieke kritiek op het terrein van kunst en cultuur. De nieuwe leerstoel wordt gevestigd vanwege Stichting De Volkskrant en bestrijkt niet alleen de traditionele genres van de literatuur- en kunstkritiek, maar ook het terrein van film en televisie.

Binnenkort begint, zoals gebruikelijk, een open sollicitatieprocedure, die moet leiden tot een benoeming in het najaar. De beoogde bijzonder hoogleraar dient zijn sporen op het terrein van de journalistieke kritiek van kunst en cultuur verdiend te hebben en moet wetenschappelijke bijdragen kunnen leveren op het terrein van de journalistieke praktijk van de kritiek op het terrein van kunst en cultuur. Benoeming vindt plaats voor een periode van vijf jaar.

De Stichting De Volkskrant, die binnen het PCM-concern waakt over de identiteit en het ideële karakter van de krant, is ervan overtuigd dat de instelling van de leerstoel bijdraagt aan de versterking van de band tussen wetenschap en media en daarmee aan de kwaliteit van de kunst- en literatuurkritiek. De leerstoel is een goede aanvulling op het al bestaande onderzoeks- en onderwijsprogramma van de Faculteit der Geesteswetenschappen, waar al een interdisciplinaire minor Kritiek en journalistiek en een masteropleiding Journalistiek en media bestaan.