Gemeente Den Haag

2002-03-11: Gemeente Den Haag opent 'Werkkompas' in Laak/Centrum

De derde vestiging van 'Werkkompas' wordt op donderdag 14 maart om 14.00 uur op ludieke wijze geopend door wethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratie. De wethouder zal zichtbaar maken wat het betekent om letterlijk in actie te komen en een eerste stap te zetten. Alle aanwezigen op dat moment krijgen een workshop salsa aangeboden! Iedere geinteresseerde is van harte welkom.

Werkkompas is een nieuwe afdeling van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW), die langdurig werklozen gaat benaderen in hun eigen wijk. De te openen vestiging ligt in de wijk Laak, Neherkade 3030. Deze vestiging bedient de wijken Laak en Centrum. Werkkompas krijgt op termijn vier vestigingen in Den Haag. Twee vestigingen zijn reeds gerealiseerd in Escamp/Loosduinen en Schilderswijk/Transvaal. De vierde vestiging is alvast tijdelijk gehuisvest aan de Laan van Meerdervoort 55. Deze vestiging bedient de overige wijken in Den Haag.

De dienst SZW heeft gemerkt dat veel clienten die al heel lang werkloos zijn, moeilijk te bereiken zijn met de traditionele benadering. Daarom gaat Werkkompas deze clienten in hun eigen omgeving benaderen. Werkkompas wil dat doen in samenwerking met organisaties in de wijk die al met bewoners in contact staan. Daarnaast gaan de medewerkers van Werkkompas buurthuizen, wijkcentra, koffiehuizen, moskeeen af. Zo proberen zij ook rechtstreeks met de doelgroep in contact te komen.

Eerste stap
De medewerkers van Werkkompas gaan samen met de client op zoek naar mogelijkheden waarvan men zich na jaren van inactiviteit vaak niet meer bewust is. Op basis van een zorgvuldige diagnose van de client kan de afstand naar werk vervolgens stap voor stap worden verkleind. Een eerst stap kan bestaan uit deelname aan een gezondheidstraining, een cursus kennismaken met omputers of een paar uur pwer week vrijwilligerswerk doen in een zorgcentrum. Er zijn veel mogelijkheden om scholing of training te volgen en werkervaring op te doen. Werkkompas schakelt daarbij scholingsinstellingen en reintegratiebedrijven in, maar begeleidt de mensen zelf totdat zij aan het werk zijn.

12 maart 2002

last update: 13 maart 2002 ;pag.: 11700; auteur: 112;cat.: 17 Uw