Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MIN VENW: Engelse waardering hsl-contractering

Engelse waardering voor hsl-contractering

Het Britse Project Finance Magazine/Euromoney heeft de contractering van de Hogesnelheidslijn-Zuid Infrastructure Provider twee prijzen toegekend. De projectfinancieringspecialisten van het gezaghebbende blad vonden de totstandkoming van het IP-contract goed voor zowel de European PPP deal of the Year (2001) als voor de European Deal of the Year Award.

PFM/Euromoney heeft het HSL-Zuid project de prijzen vooral toegekend vanwege de innovatieve wijze waarop het contract gestructureerd is, de snelheid waarmee het resultaat behaald is en het concurrerende prestatiebetalingssysteem. Ook is in overweging genomen dat ondanks de onbekendheid met dergelijke overeenkomsten in Nederland, zich geen wezenlijke problemen hebben voorgedaan. 'Eigenlijk behoeft het geen toelichting dat juist deze PPS (Publiek Private Samenwerking) in de prijzen valt,' vond hoofdredacteur Taimur Ahmed van PFM/Euromoney. 'Het is niet alleen het grootste PPS-contract dat Nederland ooit gesloten heeft, het is tevens de grootste rail-PPS in Europa. Bovendien heeft een dergelijke overeenkomst zelden zoveel steun van de overheid gehad. Gezien de snelheid, de complexiteit en de innovatieve wijze waarop men het contract tot stand heeft gebracht, is dit een geweldige prestatie.' Aan de contractering van de HSL-Zuid is een belangrijke bijdrage geleverd door de projectorganisatie HSL, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Kenniscentrum PPS van het ministerie van Financiën en het consortium Infraspeed, dat als Infrastructure Provider voor de HSL-Zuid optreedt.

PFM/Euromoney kent wereldwijd jaarlijks in verschillende categorieën prijzen toe. Gelijktijdig met de uitreikingsceremonie in Londen werden in New York de awards voor onder meer Noord- en Zuid-Amerikaanse projecten toegekend. De toekenning en officiële uitreiking van de awards vond voor de derde keer plaats.

ministerie van Financiën, Stephan Schrover 070 . 342 71 40 ministerie van Verkeer en Waterstaat, Leonne Gartz 070 . 351 61 00

14 mrt 02 12:53