Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

14 maart 2002
Rutger van Oppenraaij
023-5113874
23/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
Nieuwe actie funderingsonderzoek in Haarlem

De gemeente Haarlem is maandag 11 maart 2002 gestart met een nieuwe actie voor een funderingsonderzoek in Haarlem. In de komende maanden voert de gemeente Haarlem een funderingsonderzoek uit bij in totaal zo'n 450 panden. Het onderzoek start wordt in juli afgerond. Het onderzoek vindt plaats in de Leidsebuurt, deOudeAmsterdamsebuurt, de Potgieterbuurt, de Slachthuisbuurt en de Transvaalbuurt. De eigenaren van de panden zijn inmiddels van het onderzoek op de hoogte gesteld. De actie is mogelijk nadat de gemeente Haarlem vorig jaar van het ministerie van VROM in twee tranches in totaal euro 9,5 miljoen heeft gekregen voor de funderingsproblematiek. Dit biedt Haarlem de mogelijkheid om meer eigenaren bij te staan bij funderingsherstel en nieuwbouw. Om te weten te komen waar sprake is van funderingsproblemen heeft Haarlem een lijst samengesteld van bouwblokken waarvan zij het vermoeden heeft dat de fundering is aangetast. Deze lijst is samengesteld op grond van een viertal criteria:
· de soort fundering (houten palen);

· de kwaliteit van het casco;

· de kwaliteit van de fundering van aangrenzende bouwblokken die reeds zijn onderzocht;
· de locatie. De geselecteerde bouwblokken bevinden zich in de zogenaamde "actiegebieden". Dit zijn gebieden die door het college van burgemeester en wethouders zijn aangewezen voor financiële steun.
Het funderingsonderzoek
Bij het funderingsonderzoek worden in eerste instantie de gevels geïnspecteerd. Daarbij wordt in kaart gebracht of er sprake is van verzakkingen, scheuren en dergelijke die wijzen op mogelijke funderingsproblemen. Vervolgens wordt per bouwblok een aantal putten gegraven waarbij de funderingspalen worden blootgelegd. Per paal worden monsters genomen om te bepalen of er sprake is van bacteriële aantasting en wat de mate van aantasting is. Om de kwaliteit van het onderzoek te kunnen waarborgen, wordt het onderzoek uitgevoerd door erkende bureaus volgens een vooraf vastgesteld protocol. De resultaten van het onderzoek geven inzicht in de kwaliteit van de fundering en daarmee van de toekomstwaarde van een pand. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten blijkt dus of funderingsherstel of nieuwbouw noodzakelijk zijn of dat er geen maatregelen noodzakelijk zijn. Indien het eerste het geval blijkt, zal de gemeente met de eigenaren een vervolgtraject inzetten. Sommige panden die voor het onderzoek geselecteerd zijn, zijn in het verleden reeds onderzocht en in enkele gevallen zelfs hersteld. Helaas blijkt het eerder uitgevoerde onderzoek met de kennis van nu onvoldoende. Dit betekent dat alleen het nieuwe onderzoek eigenaren zekerheid kan verschaffen over de kwaliteit van de fundering, en daarmee over de toekomstwaarde van hun pand.

Subsidies
De gemeente Haarlem staat eigenaren bij in het oplossen van de problemen die door de bacteriële aantasting ontstaan. De gemeente heeft subsidies beschikbaar gesteld en staat eigenaren terzijde met professionele begeleiding bij het maken en uitvoeren van herstel en nieuwbouwplannen. Omdat Haarlem van mening is dat het altijd beter kan, wordt momenteel hard gewerkt aan nieuw beleid. In dit nieuwe beleid staan hogere subsidies en betere begeleiding centraal.

Informatie
De betrokken eigenaren worden binnenkort uitgenodigd voor informatie-avonden. Er is een speciale telefoonlijn geopend waar eigenaren met hun vragen terecht kunnen (op werkdagen van 9:00 tot 12:00 uur, telefoon 023-113772. Ook per e-mail kunnen vragen worden gesteld (onder vermelding van "FuCa" en adres, e-mail SOWON@Haarlem.nl). Binnenkort zal ook op de website van Haarlem informatie over het onderzoek beschikbaar zijn (www.haarlem.nl).