Provincie Limburg

Provinciale milieucontroles, ook in avonduren en weekends

Toezicht buitengebied
PROVINCIALE MILIEUCONTROLES, OOK IN AVONDUREN EN WEEKENDS

Binnenkort gaat de Provincie Limburg weer samen met de politie, de Algemene Inspectie Dienst en het Zuiveringschap Limburg onaangekondigde controles uitvoeren op de naleving van milieuregels in het buitengebied. De controles worden in teamverband uitgevoerd en ondersteund met milieuvluchten. De controles vinden zowel overdag als s avonds plaats, op weekdagen én in de weekends. Precieze plaats, datum en tijdstip van de controles worden niet bekendgemaakt.

De controles zijn gericht op:

- bodembedreigende activiteiten zoals illegale afvalstortingen, zwerfvuil, de wijze van bemesten en dergelijke;
- gebruik van bestrijdingsmiddelen bij open teelt en in waterlossingen;

- het toepassen van houtachtig groenafval in de landbouw;
- het toepassen van plantaardig afval in de landbouw;
- reclameborden in het buitengebied;

- lozingen van bedrijfsafvalwater;

- het kappen en vellen van bomen en houtopstanden;
- de aantasting van landschapselementen;

- Beregening Op Maat (BOM) en grondwateronttrekkingen. Dergelijke controles vinden jaarlijks plaats. De Provincie heeft goede ervaringen met controles buiten kantooruren.
Herplantplicht voor boseigenaren.
Later dit voorjaar starten ook de controles op het naleven van de Boswet. De Provincie heeft begin januari circa 300 boseigenaren, die in 1998 bomen hebben gekapt, erop gewezen dat de Boswet hen verplicht om binnen 3 jaar na het vellen van de houtopstanden er nieuwe bomen moeten worden geplant op de percelen waar is gekapt. Deze verplichting geldt niet alleen voor wie heeft gekapt maar ook voor de huidige eigenaar van een perceel. Alle eigenaren moeten vóór 1 mei 2002 aan deze herplantplicht voldoen. Na deze datum gaat de afdeling Handhaving en Monitoring van de Provincie Limburg hierop controles uitvoeren. Als een eigenaar niet heeft voldaan aan de herplantverplichting wordt er proces-verbaal opgemaakt. Op een overtreding van de Boswet staat maximaal 6 maanden gevangenisstraf en een geldboete van ten hoogte 4.540,-. Daarnaast kan de Politie-rechter een overtreder dwingen om binnen een bepaalde termijn te herbeplanten.
14-3-2002 12:36