Consumentenbond

Stop opheffing postagentschappen
14 maart 2002

VNG, Consumentenbond en MKB-Nederland doen samen in een brandbrief een klemmend beroep op de Tweede Kamer om de opheffing van postagentschappen te stoppen. Het verdwijnen van de agentschappen is een verslechtering van het voorzieningenniveau in wijken en dorpen. Consumenten en ondernemers zijn het erover eens dat deze verslechtering onaanvaardbaar is.

De drie belangenorganisaties dringen er bij de Tweede Kamer op aan alles in het werk te stellen om de Postbank te houden aan de wettelijke verplichting om van de postvoorzieningen gebruik te maken voor de bankfunctie. Zij roepen de Tweede Kamer op de staatssecretaris van V&W te vragen zijn invloed aan te wenden om de Postkantoren BV en de Postbank te laten afzien van de plannen die leiden tot sluiting van de agentschappen.

De drie organisaties zijn van mening dat de minimumnorm voor het aantal dienstverleningspunten hoger moet worden. Volgens de huidige regels zou een gemeente van meer dan 100.000 inwoners met slechts één hoofdvestiging en twee servicepunten aan de voorschriften voldoen. Dat is veel te weinig, vinden VNG, Consumentenbond en MKB-Nederland.

De leefbaarheid en het ondernemingsklimaat in wijken en dorpen gaat sterk achteruit op de plaatsen waar de postagentschappen verdwijnen. Momenteel zijn er al 112 agentschappen minder dan een jaar geleden. De servicepunten die Postkantoren BV aankondigt, krijgen een zo minimaal voorzieningenniveau dat zij geen aantrekkelijk perspectief bieden aan ondernemers. Bovendien verdwijnt de bankfunctie in meer dan de helft van de agentschappen doordat de Postbank zich terugtrekt. Van de huidige ruim 1676 vestigingen waar de Postbank zijn diensten aanbiedt wil deze bank er slechts 800 laten voortbestaan.

Op 14 maart bespreekt de vaste Kamercommissie de toekomst van de postagentschappen.