European Commission

IP/02/412

Brussel, 14 maart 2002

Straling: De Commissie begint een rechtszaak tegen Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk omdat zij EU-wetgeving niet hebben omgezet

De Europese Commissie heeft besloten in het kader van het Euratom-Verdrag (Europese Gemeenschap voor atoomenergie) bij het Europese Hof van Justitie een zaak te beginnen tegen Frankrijk, Duitsland, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk omdat zij geen maatregelen hebben vastgesteld en aan de Commissie hebben gemeld voor de omzetting van de richtlijnen van de Raad inzake de basisnormen voor de veiligheid en medische blootstelling, die beide bedoeld zijn om voor bescherming tegen ioniserende straling te zorgen. De Commissie heeft ook besloten een zaak tegen Ierland te beginnen omdat dat land de richtlijn inzake medische blootstelling niet heeft omgezet.

Bescherming van de gezondheid van werknemers en de bevolking

De richtlijn inzake basisnormen voor de veiligheid(1) introduceert een gedetailleerder pakket maatregelen met een ruimer toepassingsgebied om de gezondheid van de werknemers en de bevolking te beschermen tegen de gevaren die verbonden zijn aan ioniserende straling die ontstaat bij handelingen waarbij radioactieve stoffen worden gebruikt, zoals medische en industriële toepassingen en de splijtstofcyclus. Daartoe verlaagt de richtlijn de eerder vastgestelde grenswaarden voor de blootstelling aan straling, worden er nieuwe eisen gesteld voor de motivering van alle handelingen waarbij ioniserende straling betrokken is en wordt er een uitgebreid ALARA-beginsel ingevoerd, dat inhoudt dat de blootstelling zo laag moet worden gehouden als redelijkerwijs haalbaar is (As Low As Reasonably Achievable). De richtlijn geldt voor handelingen, werkzaamheden en interventies. Tevens worden de begrippen "vrijgave" en "vrijstelling" voor materialen die radioactieve stoffen bevatten verduidelijkt. Naast kunstmatige stralingsbronnen wordt ook natuurlijke straling op de werkplek geregeld. Ten slotte bevat de richtlijn nieuwe voorschriften voor de bepaling van de blootstelling van de bevolking.

Bescherming van patiënten en medisch personeel

De nieuwe richtlijn inzake medische blootstelling(2) verbetert de radiologische bescherming van patiënten en medisch personeel, waarbij rekening wordt gehouden met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medische procedures en apparatuur. Het is een aanvulling op de richtlijn inzake basisnormen voor de veiligheid. De nieuwe richtlijn inzake medische blootstelling bevat een nauwkeuriger beschrijving van het rechtvaardigingsbeginsel, regelt de verdeling van verantwoordelijkheid en stelt eisen vast voor gekwalificeerde deskundigen op medisch gebied.

Deze twee belangrijke richtlijnen op het gebied van stralingsbescherming moesten uiterlijk op 13 mei 2000 in nationale wetgeving worden omgezet.

De rechtsgang

Als hoedster van het Euratom-Verdrag moet de Commissie ervoor zorgen dat de lidstaten voldoen aan de wettelijke vereisten van het Verdrag en de krachtens het Verdrag vastgestelde wetgeving. De in dit geval gevolgde procedure is gebaseerd op artikel 141 van het Verdrag, dat de Commissie bevoegdheden geeft om gerechtelijke stappen te nemen tegen een lidstaat die niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Als de Commissie van mening is dat er sprake kan zijn van een inbreuk op het communautaire recht die aanleiding geeft tot het inleiden van een inbreukprocedure, zendt zij de betrokken lidstaat een "schriftelijke aanmaning", waarin deze wordt verzocht binnen een bepaalde termijn, meestal twee maanden, zijn opmerkingen in te dienen.

In het licht van het antwoord van de betrokken lidstaat of als deze niet reageert, kan de Commissie besluiten een "met redenen omkleed advies" (een tweede schriftelijke waarschuwing) aan de lidstaat te zenden. Hierin worden duidelijk en definitief de redenen uiteengezet waarom de Commissie van mening is dat er sprake is van een inbreuk op het communautaire recht en wordt de lidstaat opgeroepen binnen een bepaalde termijn, meestal twee maanden, dit advies op te volgen.

Als de lidstaat het met redenen omklede advies niet opvolgt, kan de Commissie besluiten de zaak aanhangig te maken bij het Europese Hof van Justitie.

Voor recente statistische gegevens over inbreuken in het algemeen wordt u verwezen naar:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.h tm#infractions

(1)
Richtlijn 96/29/Euratom inzake basisnormen voor de veiligheid.

(2)
Richtlijn 97/43/Euratom inzake medische blootstelling.