STING

Belastingverlaging maakt werk in zorg aantrekkelijker

Persbericht Sting, 14 maart 2002

Belastingverlaging maakt werken in de zorg aantrekkelijker

Verzorgenden en helpenden willen betere opleidings- en scholingsmogelijkheden, meer invloed op de manier waarop ze zorg verlenen en meer directe ondersteuning van hun managers. Als aan die voorwaarden is voldaan vinden verzorgenden veel meer voldoening in hun werk en kunnen zij vraaggericht werken. Hun cliënten krijgen dan de zorg waar zij het meest behoefte aan hebben. Tot die conclusie kwamen de vijfhonderd helpenden en verzorgenden die deelnamen het Lustrumcongres van Sting, de beroepsvereniging van de verzorging.

Kwaliteit in de verzorging valt of staat met deskundige verzorgenden die in hun zorgverlening de vragen en behoeften van cliënten en bewoners centraal stellen. De 200.000 verzorgenden en helpenden die werkzaam zijn in thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en intramurale ouderenzorg doen niets liever. Daarvoor hebben ze wel iets nodig: scholing en opleiding; tijd voor overleg en het bijhouden van nieuwe beroepsontwikkelingen; zelfstandig besluiten kunnen nemen en regie over eigen werk. Dat zijn de voorwaarden waaronder verzorgenden professioneel kunnen werken en kwaliteitszorg kunnen bieden.

Beroepsvereniging Sting werkt hard aan kwaliteitsverbetering van zowel de zorg als de beroepsuitoefening. Sting vierde j.l. 12 maart in de RAI te Amsterdam met een Lustrumcongres haar tienjarig bestaan. Het Ministerie van VWS ontving de Stingpublicaties Kijk op Kwaliteit en Werken aan Kwaliteit. De vijfhonderd aanwezigen, waaronder politici, directies van zorginstellingen en cliëntenorganisaties discussieerden over enkele hete hangijzers in de zorg. Problemen als te hoge werkdruk, wachtlijsten, ziekteverzuim en onderwaardering zijn nog niet opgelost. Dat gaat ten koste van de zorgverlening en maakt het werken in de verzorging onaantrekkelijk voor nieuwe instromers. Tijdens het congres kwamen goede oplossingen op tafel: meer scholing en opleiding, betere begeleiding van herintreders, meer tijd voor overleg en belastingverlaging voor mensen die in de zorg werkzaam zijn. Die maatregelen kosten geld. Agnes Kant (Socialistische Partij) en Jose Smits (PVDA) onderstreepten dat de zorg meer geld verdient te krijgen. Nu de andere politieke partijen nog.

Beroepsvereniging Sting
Sting is de spreekbuis van helpenden en verzorgenden in de thuiszorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en intramurale ouderenzorg. Leden en medewerkers van Sting hebben in tien jaar tijd veel bereikt. Met tal van acties en initiatieven hebben zij de verzorging een gezicht gegeven.


---

---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met G.Jagt, E mail g.jagt@sting.nl,
tel. 030 2919060. Informatie ook op www.sting.nl

14 mrt 02 13:42