Gemeente Utrecht

Meer computers in de Utrechtse bibliotheken

In het kader van het project "Laagdrempelige Computervoorzieningen in Utrecht" in de wijken Overvecht, Zuilen, Kanaleneiland en Hoograven zijn in de vestigingen van de Gemeentebibliotheek aldaar telematicacentra ingericht.

De voorzieningen zijn bedoeld voor alle burgers en met name voor kinderen van 4 tot 16 jaar die niet zelf thuis de beschikking hebben over een computer.

Voorzover op dit moment al mogelijk ( er wordt nog geëxperimenteerd en getest) zijn de computers gedurende de uren van openstelling voor iedereen beschikbaar om te internetten of informatie te zoeken. Binnenkort zullen in deze centra tevens instructies plaatsvinden om te leren zoeken naar informatie op internet en in databanken. Er zal een aanbod komen voor groepen basisschoolleerlingen op bepaalde ochtenden en op andere ochtenden en s avonds zullen er cursussen worden georganiseerd voor hun ouders en andere wijkbewoners.

De telematicacentra bestaan uit 12 pc's met daarop toegang tot internet, raadpleegmogelijkheid voor digitale bestanden(binnenkort) en mogelijkheden voor tekstverwerken, het maken van werkstukken enz. In de genoemde wijken worden bovendien binnen afzienbare tijd in buurt- en/of jongerencentra op kleinere schaal computers geplaatst. Ook hier kan iedereen gebruik maken van internet, tekstverwerken etc. en kan aan kleine groepjes instructie gegeven worden.

Speciale maatregelen worden getroffen om in samenwerking met zelforganisaties te garanderen dat juist ook allochtone burgers van deze voorzieningen zullen profiteren.

In de bibliotheken worden in de loop van dit jaar ook nog Kids-corners ingericht. Dit zijn computerhoekjes voor kinderen tot ca zeven jaar en hun ouders. Omdat deze kinderen nog niet (goed) kunnen lezen zal de instructie aangeboden worden via de koptelefoon en door middel van pictogrammen. Met de programmas in de Kids-corner zullen kinderen op speelse wijze kunnen leren omgaan met de computer en leren werken met ontwikkelingsgerichte en educatieve software.

De telematicacentra geven invulling aan de wens van het Gemeentebestuur om iedere Utrechter vertrouwd te maken met- en toegang te bieden tot computers en nieuwe media. Met dit project wordt tevens invulling gegeven aan de wens van de minister van het Grote Stedenbeleid tot inrichting van Digitale Trapveldjes.

Naast de nieuwe laagdrempelige voorzieningen in de bibliotheken in bovengenoemde wijken beschikt de Gemeentebibliotheek al langer over telematicacentra in de Centrale bibliotheek en in Lombok Mondiaal. Ook in de bibliotheek in Lunetten zal binnenkort een computercentrum worden gerealiseerd. voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878 mw. M.Hopma 030-2861876