Kerken in Aktie

Datum: 14/03/2002
Aanval op Indonesische mensenrechtenorganisatie Op 13 maart jl. werd in Jakarta het kantoor van Kontras aangevallen. Kontras is een alom gerespecteerde mensenrechtenorganisatie en partner van Kerkinactie en de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO. Op klaarlichte dag vielen knokploegen het gebouw aan.

Minibusjes en andere voertuigen met complete knokploegen kwamen het kantoor voorrijden. Binnen een kwartier hadden zij het interieur van het gebouw van Kontras kort en klein geslagen. Twee medewerkers werden gemolesteerd en zijn in het ziekenhuis opgenomen. De schade is enorm: 20 computers en printers zijn vernield, ramen zijn ingegooid, bureaus en stoelen zijn vernield en documenten zijn vernietigd. De schade bedraagt zo?n 100 miljoen rupiah (4500 euro).

De commissie Trisakti/Semanggi van de nationale mensenrechtencommissie doet onderzoek naar de gang van zaken rond een studentendemonstratie in 1998 waarbij het leger een aantal studenten heeft doodgeschoten.

Generaal Wiranto is opgeroepen om als getuige voor de commissie te verschijnen, maar vooralsnog weigert hij elke medewerking te verlenen. Ouders van de omgekomen studenten demonstreerden de dag voor de aanval voor het huis van generaal Wiranto. Zij riepen de generaal op, om alsnog als getuige op te treden voor de mensenrechtencommissie.

Op diezelfde dag deden geruchten de ronde dat het Kontras-kantoor zou worden aangevallen. De mensenrechtenorganisatie heeft dan ook de politie hiervan op de hoogte gesteld, maar die sloeg de waarschuwing in de wind. Poengky Indarti, medewerker van Kontras verklaart: ''Deze actie laat duidelijk zien dat het leger het werk van mensenrechtenorganisaties weer probeert te frustreren.''

Kontras krijgt financiële steun van Kerkinactie om het werk voor mensenrechten uit te kunnen voeren. Een van de programma's behelst een traumaverwerkingsproject voor slachtoffers van geweld. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap 't Gilde, persvoorlichter van Kerkinactie, telefoon (030) 880 14 62 of 06-204 14 460.