GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 maart 2002 14:16

GroenLinks: basisziekenhuiszorg op maximaal 30 minuten

(14 maart 2002)

Corrie Hermann zal vandaag tijdens het overleg over de kleine ziekenhuizen aan minister Borst vragen om een '30 minuten-criterium' voor ziekenhuiszorg te gaan hanteren. Dat wil zeggen dat voor iedereen in Nederland op maximaal 30 minuten afstand spoedeisende hulp en basisziekenhuiszorg bereikbaar is.

Thans is slechts voor 82% van de Nederlanders per ambulance binnen 30 minuten een ziekenhuis bereibaar. Met name in Zeeland, Friesland en Groningen wordt niet aan de 30 minuten norm voldaan.

Onder basisziekenhuiszorg ofwel de 'dagelijkse tweedelijnszorg' vallen de normale specialismen, klinische verpleging en dagverpleging, 24 uurs spoedeisende zorg en intensive care. Hiermee kan in 85% van de gevallen in de behoefte aan 'tweedelijnszorg' worden voorzien.

Eerder al speelde de vergelijkbare discussie met betrekking tot de spoedeisende gynacologische zorg. Door de sluiting van de afdeling verloskunde in sommige ziekenhuizen voelden veel vrouwen die moesten bevallen zich gedwongen om voor een ziekenhuisbevalling te kiezen, omdat in geval van complicaties anders geen specialistische zorg tijdig bereikbaar zou zijn. In december 2001 heeft de Kamer de motie Hermann aanvaard waarin het 30 minuten criterium voor verloskunde is vastgelegd.

Corrie Hermann wil nu dat deze norm van 30 minuten als landelijk criterium gaat gelden voor alle basisziekenhuizorg.