Ingezonden persbericht


Persbericht, 14 maart 2002 - Laatste informatie

Eerste dag nationaal biodiversiteitsymposium:

Symposium: biodiversiteit in agrarisch landschap

WAGENINGEN/NIJMEGEN/NIEUWERSLUIS - Landbouw en natuur hebben (nog) geen gelukkig huwelijk. Biodiversiteit is het kind van de rekening. In voorbereiding op de grote COP6 biodiversiteitconferentie van de Verenigde Naties in april in Nederland bespreekt een keur van internationale onderzoekers hun resultaten én hun visies. Morgen, vrijdag 15 maart, in Wageningen.

De biodiversiteit in agrarische landschappen is de laatste tientallen jaren sterk gedaald. Hoe komt dit precies en hoe kunnen we dit diversiteitsverlies stoppen? Hiervoor moeten we in relaties en processen duiken als bestuiving, plantenvraat en habitatversnippering. De sprekers bediscussiëren ook de mogelijkheden voor de combinatie van natuurbehoud en boeren op grond van de huidige ecologische kennis.

De organisatoren van het biodiversiteitsymposium zijn Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW), de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Een voorschot:
Teja Tscharntke (University of Göttingen): "In gefragmenteerde akker/weide-landschappen kan de verstoring van de continuïteit van de habitat gepaard gaan met een verstoring van relaties tussen soorten. Dit toont het functionele belang van biodiversiteit.'

Felix Wäckers (NIOO-KNAW en Wageningen Universiteit): "Ondanks de toegenomen populariteit van roofinsecten en sluipwespen voor biologische bestrijding, weten we weinig van de manier waarop extra plantensoorten op en bij de akker de effectiviteit van deze bestrijders beïnvloedt."

Dan Chamberlain (British Trust for Ornithology): "Wij denken dat een algemene extensivering van de landbouw, meer dan beheersvoorschriften voor individuele soorten, waarschijnlijk de vogelgemeenschap op landbouwgronden zal verbeteren."

William Sutherland (University of East Anglia): "Combineer doelgerichte beheersovereen-komsten met grootschalige habitatrestauratie. Zo kunnen we verschillende problemen tegelijkertijd aanpakken, zoals zeespiegelstijging en overstroming van rivieren."

David Kleijn (Wageningen Universiteit): "Een uitgebreid onderzoek in Nederland bewijst dat de soortenrijkdom van de doelgroepen (vogels en planten) niet toenam na de introductie van beheersovereenkomsten. De interacties tussen natuurbeheer en de condities in de omgeving kunnen een sleutel zijn tot effectieve beheersovereenkomsten."

Jan Bakker (Rijksuniversiteit Groningen): "Het type plantengemeenschappen van belang voor natuurbehoud of -herstel in agrarische landschappen moet zowel op nationaal als Europees niveau bekeken worden."

Geert de Snoo (Universiteit Leiden): "Pesticiden gebruikt op akkers zouden daarbuiten de biodiversiteit van bijvoorbeeld hagen en slootkanten op grote schaal kunnen aantasten. Verrassend genoeg zijn tot nu toe maar heel weinig gegevens uit het veld beschikbaar om dit te testen."

Jeff Harvey (NIOO-KNAW): "Het verbeteren van de slechte staat van dienst van landbouw wat betreft biodiversiteit blijft een grote uitdaging voor wetenschappers en beleids-makers."

Donderdag 28 maart vindt de tweede, algemene symposiumdag plaats: Biodiversity - a driving force of life. Zie de website www.currentthemesinecology.nl voor meer informatie.

De reeks Current Themes in Ecology behandelt actuele, brede ecologische onderwerpen. Ecologen van Wageningen Universiteit, de Katholieke Universiteit Nijmegen en het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW) organiseren twee afleveringen per jaar. De volgende afleveringen gaan over ruimtelijke ecologie (november 2002), global ecology en experimentele evolutie.