CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

meer experimenten nodig in kinderopvang

Den Haag, 14 maart 2002
Persbericht

In de kinderopvang/buitenschoolse opvang zijn er nog steeds wachtlijsten, te veel regels, te weinig experimenteerruimte, een te willekeurige GGD, nog steeds geen wet op de Basisvoorziening Kinderopvang en onduidelijkheid over de financiering. Door dit alles is er onduidelijkheid waardoor goede ideeen in de praktijk niet van de grond komen. Er is danook geen sprake van succesvol paars beleid, zegt CDA-woordvoerder gezinsbeleid Theo Rietkerk tijdens het overleg over de kinderopvang.
Het CDA geeft prioriteit aan een modern familiebeleid. Dit betekent extra kinderbijslag, extra fiscale mogelijkjheden voor ouders, meer kinderopvang en meer ouderschapsverlof. Als ouders beiden willen blijven werken moeten ze zich daarbij lekker kunnen voelen en daar hoort tijd hebben voor de kinderen bij, vindt het CDA.

Rietkerk wil dat er veel meer experimenteerruimte komt. Over die experimenten moet een halfjaarlijkse rapportage komen zodat bij de behandeling van de nieuwe wet op de basisvoorziening Kinderopvang de ervaringen uit de praktijk betrokken kunnen worden. Het kind/de wensen van de ouders moeten centraal komen te staan en niet de regelgeving. Bij de kinderopvang hoort de vraag van de ouders bepalend te zijn. Nu is het aanbod in de formele kinderopvang te bepalend. Bij nieuwe initiatieven in de kinderopvang wil het CDA dat het gaat om maatschappelijk ondernemerschap: instellingen die zich richten op de wensen van de ouders die het geld inbrengen en die dus niet op winst gericht zijn maar het geld weer in de kinderopvang besteden. Om de kwaliteit van de kinderopvang in de gaten te houden pleit Rietkerk voor een kwaliteitsfonds waar onderzoek uit gefinancierd kan worden.

Bij de buitenschoolse opvang van met name oudere kinderen zijn afspraken over kwaliteit en veiligheid wel nodig maar waak voor een woud aan nieuwe regelgeving: bij de sportclub en in het onderwijs gelden heel andere kwaliteitseisen dan in de kinderopvang. In de nieuwe wet is het verstandig onderscheid te maken in regels voor kinderopvang en die voor buitenschoolse opvang. Waarom zijn de kranen en wc's best voor gebruik van leden van de sportclub maar moet het anders als jongeren er komen voor buitenschoolse opvang. Voor buitenschoolse opvang wil het CDA meer geld en veel experimenteerruimte.Met name voor boven de twaalf zit er een gat in het jeugdbeleid terwijl sportclubs ideaal zijn voor jongeren waarvan beide ouders werken. Hier is sprake van een prettige omgeving waar gezonde activiteiten en huiswerkbegeleiding mooi te combineren zijn. De sociale infrastructuur wordt er door versterkt.

Woorvoerder:Theo Rietkerk tel.070-3182575

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel.06 53267862

14 mrt 02 14:44