Provincie Limburg

"Samenwerking is wat anders dan samenvoeging

Samenvoeging Limburg en"deel Noord-Brabant niet aan de orde "SAMENWERKING IS WAT ANDERS DAN SAMENVOEGING"

De Provincie Limburg ziet niets in een samenvoeging van oostelijk Noord-Brabant en Limburg. "Die suggestie staat ook nergens in het rapport van de Commissie Geelhoed, dat gisteren is verschenen," aldus Commissaris van de Koningin mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst in een reactie op berichten in de media. "De commissie Geelhoed suggereert slechts dat samenwerking van Limburg met oostelijk Noord-Brabant meer voor de hand ligt dan samenwerking tussen Limburg en Zeeland. En die suggestie onderschrijven wij. Wij zoeken altijd naar optimale samenwerking, maar dat is wat anders dan samenvoeging", aldus Gouverneur Van Voorst tot Voorst.

De commissie "Regionaal bestuur in Nederland", onder leiding van mr. L.A. Geelhoed, presenteerde gisteren het rapport "Op schaal gewogen", dat in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) is opgesteld. In het rapport concludeert de commissie onder meer dat in tegenstelling tot de Randstad de samenhang in het zuiden van het land onduidelijker is. "Ruimtelijke en maatschappelijke relaties zijn er nu eenmaal nauwelijks tussen Zeeland en Limburg. Samenwerking tussen de zuidelijke Randstad, West-Brabant en Zeeland enerzijds (...) en overig Noord-Brabant en Limburg anderzijds ligt vanuit maatschappelijke opgaven wellicht meer voor de hand," aldus het rapport.

De Provincie Limburg benadrukt bij monde van Commissaris van de Koningin Van Voorst tot Voorst meer te zien in maatwerksamenwerkingen. "Zuidelijk Limburg heeft een veel groter belang bij een goede samenwerking over de landsgrenzen heen met Belgisch Limburg en het gebied rond Aken. Elke uitdaging die je als provincie hebt, heeft zijn eigen schaal. Wij zoeken de samenwerking die bij die schaal past. In het ene geval werk je dan samen met Noord-Brabant en Zeeland, in een ander geval met oostelijk Noord-Brabant en in weer een ander geval zoek je de samenwerking met Luik, Hasselt of Aken. Die lijn zie je ook terug in het rapport Geeldhoed en dat onderschrijven wij."

Veel interessanter vindt de Commissaris van de Koningin de passages in het rapport die betrekking hebben op mogelijke overdracht van taken aan de provincies. "Je ziet dat nogal wat rijksoverheden in het land regionale diensten hebben. De commissie Geelhoed stelt terecht de vraag of die diensten, zoals een aantal inspecties, niet beter onder het gezag van de provincies zouden kunnen werken. Een en ander kan de slagvaardigheid en daadkracht van het openbaar bestuur enorm vergroten", aldus Gouverneur Van Voorst tot Voorst. 14-3-2002 15:23