Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 14/03/02

Reactie van de Belgische regering op de evolutie van de toestand in de Palestijnse gebieden en in Israël Reactie van de Belgische regering op de evolutie van de toestand in de Palestijnse gebieden en in Israël

Brussel, 14.03.2002

De Belgische regering blijft geschrokken over de omvang van het geweld in de Palestijnse gebieden en in Israël zelf. Ze benadrukt andermaal haar overtuiging dat de cyclus van vergeldingen en tegenacties de partijen alleen maar verder verwijdert van een oplossing voor hun conflict.

Meer dan ooit blijft de Belgische regering ervan overtuigd dat enkel het openen van een politiek perspectief een uitweg biedt naar een vredesproces waarin zowel Israëli's als Palestijnen zich kunnen terugvinden.

De regering is vooral bekommerd dat de omvang van het geweld ook de hulpinspanning aan de burgerbevolking te niet doet. De onrustwekkende verslechtering van de levensomstandigheden in de Palestijnse gebieden dwingt ons er nochtans toe onze inspanningen te verdubbelen om humanitaire bijstand te verlenen, die in het huidig stadium van de ontwikkelingen onmisbaar en dringend is geworden.

In deze context heeft de regering besloten Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans naar de regio af te vaardigen. Hij zal er nagaan hoe groot te vernielingen, inbegrepen vernielingen aan projecten die met Belgisch geld werden uitgebouwd. Hij zal er ook de mogelijkheden en moeilijkheden onderzoeken die de hulpinstanties, officiële en andere, ondervinden bij de uitvoering van hun hulp- en ontwikkelingsprogramma's. Boutmans werd gevraagd hierover snel verslag uit te brengen aan de regering.

Aan de vooravond van de Europese Raad van Barcelona, wenst de regering opnieuw haar hoop uit te drukken dat de Europese Unie zich zal scharen achter een initiatief dat kan wegen op het verloop van de gebeurtenissen, dat kan bijdragen tot de stabiliteit van de regio en dat leidt naar een duurzame politieke oplossing.