College voor zorgverzekeringen

Toestemming niet-gecontracteerde zorg blijft noodzaak 14 maart 2002
CVZ-reactie op uitspraak Arrondissementsrechtbank Maastricht

Verzekerden dienen zich voor medische hulp nog steeds tot gecontracteerde zorgverleners te wenden, behoudens de in de wetgeving geregelde uitzonderingssituaties. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is van mening dat de uitspraak van 6 maart jongstleden door de arrondissementsrechtbank Maastricht niet richtinggevend kan zijn voor de uitvoeringspraktijk in Nederland.
De uitspraak van de rechtbank in Maastricht ging over een geschil tussen zorgverzekeraar CZ en een verzekerde. CZ had de vergoeding van nota's voor niet-gecontracteerde huisartsenhulp en medicijnen in België geweigerd, omdat daarvoor vooraf geen toestemming was gevraagd. Met zijn uitspraak vernietigde de rechtbank in Maastricht het besluit van CZ.

Het College vindt de uitspraak van de Maastrichtse rechter niet consistent en onduidelijk. Bij behandeling in hoger beroep door de Centrale Raad van Beroep zal hierover meer helderheid gegeven moeten worden.
Bovendien heeft de rechtbank niet gewacht op een uitspraak van het Europese Hof in reactie op vragen die de Centrale Raad van Beroep aan het Hof heeft gesteld over een vergelijkbare situatie, namelijk de zaak Müller-Fauré/van Riet. De Nederlandse regering heeft destijds in reactie op die vragen schriftelijke opmerkingen ingediend bij het Hof. De Nederlandse regering is van mening dat inrichting van de Nederlandse ziekenfondsverzekering als naturaverzekering geen belemmering vormt voor het vrije dienstenverkeer in Europa. Het toestemmings-vereiste is een wezenlijk onderdeel van het Nederlandse verzekeringssysteem en volgens de regering een onmisbaar onderdeel van het naturastelsel. Bij de behandeling van de Maastrichtse zaak in hoger beroep zal de Centrale Raad naar verwachting eerst de uitspraak van het Hof op de Müller-Fauré/van Riet vragen afwachten.

In een eerder gedane uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de zaak Smits/Peerbooms is vast komen te staan dat het 'naturasysteem', zoals dat in Nederland van toepassing is, en het toestemmingsvereiste bij intramurale zorg niet in strijd is met het Europese recht. Uit de eerdere uitspraken van het Hof inzake Smits/Peerbooms en Decker/Kohll valt ook niet af te leiden dat het naturastelsel bij extramurale zorg wel in strijd zou zijn met het Europese recht. De uitspraak van de rechtbank Maastricht brengt hier vooralsnog geen wijziging in. Het CVZ meent dat het overeenkomstenstelsel zijn centrale plaats in het Nederlandse ziekenfondsstelsel behoudt.

In de Maastrichtse zaak bezocht de betreffende verzekerde in de periode februari 1997 tot en met mei 1997 regelmatig een huisarts in België.
Verzekerde woonde in die periode in Nederland en stond ingeschreven bij een Nederlandse huisarts. Het ziekenfonds heeft vergoeding afgewezen omdat er geen sprake was van 'spoedeisende hulp bij tijdelijk verblijf in het buitenland'. Een deel van de nota's betrof zorg die niet in het Nederlandse ziekenfondspakket is opgenomen. Verder werd vergoeding afgewezen omdat niet van te voren om toestemming was gevraagd. Er was bovendien ook geen reden geweest om verzekerde toestemming te verlenen voor het consulteren van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.

Auteur: John van der Pas (020) 3475 605

Mutatiedatum 02/03/14 15:33:16
Site Meter