Ministerie van Justitie

Nieuws

Ophef dreigt voor steunpunt minderjarige Nigeriaanse prostituees

Het steunpunt voor minderjarige Nigeriaanse prostituees dreigt zichzelf te moeten opheffen. In dagblad Trouw meldt P. Oviawe van het Nigeriaans Platform Nederland dat het aan het einde van de maand wel eens afgelopen kan zijn.

Het steunpunt maakrt deel uit van het Nigeriaans Platform Nederland. De startsubsidie die het steunpunt van Stichting Kinderpostzegels ontving, is inmiddels volgens afspraak stopgezet. De gemeente Amsterdam voelt er weinig voor om subsidie beschikbaar te stellen. Amsterdam heeft de subsidieaanvraag vorig jaar afgewezen en dit jaar dreigt dat opnieuw te gebeuren.

De Helpdesk voor slachtoffers van kinderprostitutie werd twee jaar geleden met behulp van Terres des Hommes opgericht. Dit gebeurde naar aanleiding van onderzoek door Terres de Hommes en het Nigeriaans Platform, waaruit bleek dat zon vierhonderd Nigeriaanse minderjarigen in Nederland als prostituee werken. Het Nigeriaans Platform liet vorig jaar weten dat dit aantal met 25 procent was gestegen. Volgens het landelijk steunpunt komt zestig procent van de slachtoffers in Amsterdam terecht. Ze komen Nederland binnen via de asielprocedure, of worden met valse papieren het land binnen gesmokkeld. Eenmaal in Nederland worden ze gedwongen tot prostitutie in bordelen of op straat.

Handelaren prenten hun slachtoffers hun slachtoffers in dat Nederlandse hulpinstellingen samenwerken met de politie, die hen terugstuurt naar Nigeria zodra ze zich melden. Bovendien hebben de slachtoffers in Nigeria rituelen door priesters ondergaan.

Het steunpunt bereikt de meisjes via folders die worden verspreid op Schiphol en in kerken in Amsterdam-Zuidoost. Het steunpunt verwijst de slachtoffers door naar andere instanties, zoekt soms een geheim verblijfadres voor hen, of begeleidt de meisjes bij terugkeer naar Nigeria.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 14-03-2002