Ministerie van Justitie

Scherpere regels tegen seksueel misbruik binnen katholieke kerk

De Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen hebben de regels tegen seksueel misbruik flink aangescherpt. De nieuwe procedure geldt niet alleen meer bij een pastorale relatie, maar bij elke afhankelijkheidssituatie.

In 1995 hebben de Nederlandse bisschoppen de instelling Hulp en Recht opgezet. Doelstelling was het bieden van opvang en ondersteuning aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen een pastorale relatie in de rooms-katholieke kerk. Volgens Hulp en Recht was de procedure toe aan verbreding. De procedure geldt nu ook voor problemen die zich voordoen in een afhankelijkheidssituatie tussen bijvoorbeeld pastor en pastorant, docent en leerling en supervisor en supervisant.

In de oude procedure moest aangetoond worden dat het om een pastorale situatie ging. Dan kon men zeggen dat het niet pastoraal, maar therapeutisch was. Nu er in de procedure 'afhankelijkheidssituatie' staat, geldt dat niet meer. De nieuwe procedure die deze maand is ingegaan, geldt ook voor seksueel misbruik buiten de beroepsuitoefening en is van toepassing op iedereen die door de bisschop of een hoge overste is aangesteld.

Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 14-03-2002