VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: Wetsvoorstel schaadt concurrentiepositie e-sector

VNO-NCW: Wetsvoorstel privatisering schaadt concurrentiepositie energiebedrijven

Den Haag, 14 maart 2002 - Het wetsvoorstel privatisering energiebedrijven leidt tot een forse verslechtering van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse energiebedrijven. Dat zegt ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een brief aan de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Kern van het wetsvoorstel zijn zeer vergaande eisen met betrekking tot onafhankelijk netbeheer en privatisering van regionale energiedistributiebedrijven.

Hierbij wordt geen rekening gehouden met het belang van de financieel-economische positie van de energiebedrijven (hetgeen door de Minister van EZ en Tweede Kamer in een eerdere fase wel was toegezegd). Verder wordt geen rekening gehouden met de huidige EU-richtlijnen, de wet- en regelgeving én huidige praktijk in omringende landen op dit terrein.

Dit wetsvoorstel is daarom slecht voor de concurrentiepositie van de energiebedrijven in een groeiende internationale markt en ook voor de aandeelhouders (gemeenten en provincies) die opbrengsten van privatisering mislopen. Deze opbrengsten zouden anders voor een belangrijk deel aangewend worden voor infrastructuurprojecten.

VNO-NCW vreest dat op deze wijze de privatisering van energiebedrijven mislukt. En dat investeringen in infrastructuurprojecten niet of slechts ten dele doorgaan. Hier zal de gehele Nederlandse economie schade van ondervinden.

VNO-NCW heeft daarom vandaag de Kamer gevraagd om bij de Minister te bepleiten dat het wetsvoorstel drastisch moet worden aangepast en in overeenstemming gebracht met de huidige praktijk van wet- en regelgeving in ons omringende landen.


---

---