Ingezonden persbericht


Persbericht

14 maart 2002

HSL Zuid project wint "Deals of the Year" Award 2001

In Londen en New York zijn gelijktijdig de winnaars bekend gemaakt van de 'Deal of the Year' Awards op het gebied van projectfinanciering. Het HSL Zuid project won zowel de award "European PPP Deal of the year" als de prestigieuze "European Deal of the Year 2001". De prijzen werden in de ballroom van het Grosvenor House Hotel uitgereikt aan een brede delegatie van de opdrachtgevers, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het ministerie van Financiën, de HSL Zuid-organisatie, de deelnemende banken en de partners van Infraspeed BV, het consortium van BAM-NBM, Fluor Daniel en Siemens Nederland.

In het juryrapport werd in superlatieven gesproken over de vorm en de uitvoering van de financiering van het project: "Het is het eerste grote publiek privaat samenwerkings (PPS) infrastructuur project dat in het land werd gesloten, het is het grootste PPS-contract dat ooit door de Nederlandse regering werd aangegaan en het is het grootste PPS hogesnelheids rail project in Europa. De kracht van het financiële arrangement is versterkt door de innovatieve financiering die door de Europese Investeringsbank wordt geruggensteund en op unieke wijze door de regering wordt gesteund. Dit resulteert in een bijzonder aantrekkelijk risicoprofiel.

Infraspeed (het consortium van Siemens Nederland, Fluor Daniel, BAM-NBM, Innisfree en Charterhouse) won de competitie om de concessie te realiseren in een brede competitie met veel leidende railsysteem leveranciers. De financiering van het project 1,3 miljard Euro werd samengesteld met ondersteuning van de Europeesche Investeringsbank. De co-financiers betreffen de Bayerische Hypo- und Vereinsbank, ING, KBC, KfW, Dexia Credit Local en Rabobank. Deutsche Bank was de adviseur namens Infraspeed"

Het juryrapport vermeldt voorts dat het uniek is dat een dergelijk groot PPS financiering in een overheidsproject plaatsvindt in een staat die financieel als gezond wordt gezien. De kracht van het financiële arrangement is dat het een verwachte kostenreductie van 5% zal genereren ten opzichte van een uitsluitende staatsfinanciering.

Deze awards bewijzen het unieke karakter van het HSL Zuid project en de waardering die hiervoor in de wereld bestaat. Het consortium Infraspeed is er trots op in dit project een zo belangrijke rol te kunnen spelen.

Voor meer informatie

Infraspeed Persvoorlcihting

Dick van Gooswilligen
070 - 333 1606
06 - 55 844 814

Dit bericht is aan u gestuurd door:
André van Schoonderwoerd den Bezemer
Press Dept. Siemens Nederland
Information and Communication
Prinses Beatrixlaan 26 (H32C),
2500 BB Den Haag
0031(0) 70 - 333 22 72
0031(0) 6 - 53 407 417