Nieuw-Vlaamse Alliantie

Vanderpoorten zet de dingen op hun kop (14/03/02)

De N-VA protesteert tegen de vermindering van het taalonderricht in het secundair onderwijs. Minister Vanderpoorten levert wel een zeer eigenzinnige bijdrage tot het Europees Jaar van de Talen. Enerzijds vermindert minister Vanderpoorten het taalonderricht in het secundair onderwijs, anderzijds stimuleert ze via het Bolognadecreet het onderricht in het Engels in het hoger onderwijs. De N-VA bepleit daarentegen het behoud van het Nederlandstalig hoger onderwijs maar ook méér en beter taalonderricht, zowel in het secundair als in het hoger onderwijs. De Vlaamse overheid moet niet het onderricht ìn maar het onderricht ván vreemde talen stimuleren.

De afbouw van het taalonderwijs staat haaks op de hoge eisen van bedrijven inzake talenkennis en de overvolle taalcursussen in de avondscholen. Daarenboven worden zelfs de lessen Nederlands afgebouwd, niettegenstaande de wetenschap dat het onderricht van een vreemde taal, maar ook van andere vakken, net vertrekt van een goede beheersing van de moedertaal.
Door de combinatie van de vermindering van het taalonderricht in het secundair onderwijs en de uitbreiding van het Engelstalig onderwijs in het hoger onderwijs zet minister Vanderpoorten dus werkelijk de dingen op hun kop.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck en Chris Vandenbroeke, Vlaams parlementsleden

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be