Ingezonden persbericht




stichting
Nederland Bekent Kleur

Persbericht
Amsterdam, 18 maart 2002

Actieweek tegen Racisme - 16 t/m 24 maart 2002
Activiteiten in tal van plaatsen in Nederland

Dit jaar is het de elfde keer dat de Actieweek tegen Racisme in Nederland plaatsvindt. Nederland Bekent Kleur coördineert ook deze keer de Actieweek, die officieel loopt van zaterdag 16 tot en met zondag 24 maart. Uit het landelijk overzicht blijkt dat in zeker 20 plaatsen activiteiten worden ontwikkeld.

Het jaar 2002 is een belangrijk verkiezingsjaar. Op 6 maart hadden we de gemeenteraads-verkiezingen en op 15 mei zijn het Tweede Kamerverkiezingen. Vandaar dat Nederland Bekent Kleur als thema: 'Geef racisme geen stem!' naar voor schuift. Verkiezingen en de periode daaraan voorafgaand zijn steeds een moment waarbij de bevolking meer over 'de politiek' spreekt. Verkiezingsprogramma's en ­ propaganda vallen in elke postbus. Kranten en TV besteden ruim aandacht aan de lijsten en kandidaten. Bovendien zijn het de eerste verkiezingen na 11 september. De impact hiervan kan niet onderschat worden. Volgens een rapport van de EUMC is Nederland koploper in het aantal incidenten, aanslagen en pesterijen ten aanzien van migranten (en vooral moslims). De gevolgen hiervan dreigen zich ook op electoraal vlak te vertalen. En natuurlijk is er de lijst Fortuyn die het thema nog relevanter maakt.

Lokale activiteiten
In het algemeen geldt dat in de Actieweek racisme en intolerantie aan de kaak worden gesteld. Dat zal op lokaal niveau niet alleen gebeuren op basis van het door landelijk thema, maar ook op basis van wat relevant is voor de lokaal organiserende groepen. Hierbij worden vaak twee wegen gevolgd. Aan de ene kant wordt gewezen op de gevaren die racisme en intolerantie voor de sociale cohesie van onze samenleving vormen. Aan de andere kant worden de positieve elementen van de multiculturele samenleving belicht.

In the picture
Op donderdag 21 maart zal Nederland Bekent Kleur haar belangrijkste activiteit van de Actieweek hebben: het grote verkiezingsdebat 'Geef racisme geen stem!'.
Dit debat vindt plaats in Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam om 20.00 uur. Nemen deel: Judith Belinfante (PvdA), Jan Rijpstra (VVD), Hans Crebas (D'66), Femke Halsema (GroenLinks), Joop Wijn (CDA) en Jan de Wit (SP).
Met Nederland Bekent Kleur zijn we geïnteresseerd in de partijprogramma´s en meer bepaald wat ze te vertellen hebben over migranten en vluchtelingen. Over deze thema´s zullen de debattanten aan de tand gevoeld worden. Tijdens het debat geeft het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen acte de présence. Zij presenteert het stilleven: "Red Opvang Asielzoekers" (ROA). De gemeente Amsterdam heeft besloten een groep van 45 asielzoekers uit hun ROA-woning (Regeling Opvang Asielzoekers) te zetten. Deze mensen zullen tijdens het verkiezingsdebat een protest tonen over wat het vreemdelingenbeleid in de praktijk voor vluchtelingen betekent.
Op 21 maart gaat tevens het scholierenproject 'Stem-wijzer' in de ether. Op de website van Nederland Bekent Kleur kunnen scholieren hun mening te kennen geven op vragen met betrekking tot migranten en asielbeleid. Aan de hand van hun antwoord, krijgen ze te zien welke partij hun voorkeur krijgt. Deze 'stemwijzer' loopt tot 15 mei, datum van de Tweede Kamerverkiezingen. De aangekondigde persconferentie op 21 maart gaat helaas niet door. We houden ons kruid hiervoor droog tot de landelijke demonstratie die Nederland Bekent Kleur op 11 mei in Rotterdam organiseert.