Korps: Friesland, plaats: Friesland 17-03-2002
Politieberichten van 16/3 (13.00 uur) tot 17/3 (13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak auto
Zaterdag werd tussen 08.20 en 12.00 uur ingebroken in een aan de Van Swietenstraat geparkeerd staande auto. Van het voertuig werd een raam vernield, waarna een radio/cd-speler werd weggenomen. De 37-jarige eigenaar uit Dronrijp deed aangifte,

Delfstrahuizen: aanrijding fietsers
Bij een aanrijding tussen twee fietsers zaterdag om 12.45 uur op de Marwei, is een van hen, een 61-jarige inwoner van Oranjewoud, gewond geraakt. De man kwam met zijn fiets ten val, toen een naast hem fietsende 31-jarige inwoner van Echtenerbrug ineens rechtsaf sloeg. Het slachtoffer werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto die aan De Jokse geparkeerd stond. Van de auto werd een raam vernield, waarna de radio/cd-speler werd weggenomen. De 35-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Luinjeberd: dodelijk ongeval
Een 50-jarige inwoner van Joure is zaterdag omstreeks 12.00 uur om het leven gekomen ten gevolge van een ongeval tijdens zaagwerkzaamheden in een boom aan de Aengwirderweg. De man was bezig een kruin uit een boom te zagen, toen hij waarschijnlijk door een vallende tak is geraakt, waarbij hij op slag moet zijn gedood. Het lichaam van het slachtoffer, dat met een touw aan de boom was gezekerd, moest door de brandweer uit de boom worden gehaald.

Sneek: aanrijding met letsel
Een 81-jarige fietsster uit Sneek is zaterdag om 14.20 uur gewond geraakt bij een aanrijding op de Goeman Borgesiuslaan. De vrouw wilde links afslaan, maar zag daarbij een achterop komende motor, bestuurd door een 40 jarige plaatsgenoot, over het hoofd. Het slachtoffer werd met vermoedelijk een heupfractuur per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Siegerswoude: aanrijding met licht letsel
Bij een aanrijding zaterdag om 14.15 uur op de Klauwertswei, is een 86-jarige automobilist uit Drachten lichtgewond geraakt. De aanrijding ontstond toen de man een voor hem rijdende auto en een tractor wilde inhalen. Juist op het moment dat hij met de inhaalmanoeuvre begon, week de voor hem rijdende automobilist, een 31-jarige plaatsgenoot, uit naar links om ook de tractor in te halen. Bij de daarop volgende aanrijding liep de 86-jarige Drachster wat schrammen en een snee op, waarvoor hij in de EHBO van het ziekenhuis in Drachten werd behandeld.

Leeuwarden: mishandeling
Een 21-jarige inwoner van Leeuwarden deed zaterdag aangifte van mishandeling. Het slachtoffer zat omstreeks 17.50 uur met zijn vriendin in de bus. Toen de bus over de Olde Galileen reed, maakten op straat vier nog onbekende jongens obscene gebaren naar de vriendin. De jongens bleven de bus volgen, waarbij ze de Leeuwarder met snijbewegingen langs de hals bedreigden. Toen deze met zijn vriendin op de Eikenstraat uitstapte sloegen en trapten twee van de jongens hem meerdere malen. Het slachtoffer vluchtte daarop met zijn vriendin een woning binnen. De daders waren beiden van Turkse of Marokkaanse afkomt. Een van hen was ca. 1,70 meter lang, gezet postuur en ca. 15/16 jaar oud, krullend, zwart haar en reed op een oude, bruinkleurige fiets. De ander had een bol voorhoofd, ingevallen wangen en een spitse kin. Hij droeg een blauwe baseballpet en een zwarte jas.

Wijnjewoude: peuter gewond bij aanrijding
Een 3-jarig meisje is bij een aanrijding met een fietser op de Russchenreed gewond geraakt. Het meisje was plotseling de weg opgerend, waarna een passerende fietser, 13-jarige plaatsgenoot, haar niet meer kon ontwijken. De peuter werd met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Grou: onder invloed
Een 37-jarige inwoner van Idaerd is zaterdag om 19.40 uur op de A32 aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 510 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uren kreeg,

Baard: onder invloed
Een 40-jarige inwoner van Bristumis zaterdag om 19.45 uur op de Faldenserwei aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 675 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg, Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Harkema: illegale zender
Zaterdag werd omstreeks 20.30 uur in een woning aan de Reitsmastrjitte een illegale zender uit de lucht gehaald. In samenwerking met de radiocontroledienst werd de zendapparatuur in beslag genomen. Tegen de eigenaar, een 34-jarige inwoner van Harkema, werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: motorrijder zwaargewond
Een 34-jarige motorrijder uit Anjum is zaterdag omstreeks 14.40 uur bij een ongeval op de West zwaargewond geraakt. Het slachtoffer was achterop een auto, bestuurd door een 42-jarige inwoonster van Harlingen, gebotst, toen deze vanaf de parallelweg de hoofdbaan was opgereden. Het slachtoffer werd per ambulance naar het Academisch Ziekenhuis Groningen vervoerd.

Sneek: onder invloed
Een 26-jarige inwoner van Sneekis zaterdag om 22.40 uur op de Muntstraat aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 690 ug/l en bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Voor beide feiten werd proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: onder invloed
Een 28-jarige inwoner van Harlingen is zaterdag om 23.30 uur op het Boeierpad aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 720 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren kreeg, Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Berlikum: bromfietser op de vlucht
De politie heeft zaterdag na een achtervolging een 16-jarige bromfietser uit Berlikum aangehouden. Surveillerende agenten zag de bromfietser omstreeks 23.30 uur zonder helm op de Bitgumerdyk rijden. De bromfietser stopte in eerste instantie, maar toen de agenten uitstapten ging hij er vandoor. Na een achtervolging per auto en te voet, kwam de bromfietser uiteindelijk in de berm langs de Wiersterdyk ten val waarna hij kon worden aangehouden. De bromfiets werd in beslag genomen voor technisch onderzoek.

Wolvega: woninginbraak
Zaterdag werd tussen 19.30 en 23.20 uur ingebroken in een woning aan de Bremstraat. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren, waarna enige sierraden werden weggenomen. De 59-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: woninginbraak
In een woning aan de Van Beverwijckstraat is zaterdag tussen 19.30 en 00.35 uur ingebroken. Van de woning werd een raam vernield, waarna een videorecorder en een hoeveelheid kleding werd weggenomen. De 25-jarige bewoner deed aangifte.

Hollum: onder invloed en belediging
Een 53-jarige inwoner van Hollum is zondag om 03.00 uur op de Verbindingsweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 670 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg, Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd. Omdat de man tevens politiebeambten beledigde werd ook daarvoor proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Heerenveen: aanranding
Een 32-jarige inwoonster van Joure is zondag omstreeks 02.25 uur op de President Kennedylaan door een nog onbekende man aangerand. De vrouw liep vanuit het centrum over genoemde weg richting de Van Engelenstraat. Ter hoogte van de AOC liep een man met donkere huidskleur haar voorbij. Even later voelde en zag zij dat deze man haar van achteren bij de keel greep. Al tegenspartelend vielen het slachtoffer en haar belager op de grond. Op een gegeven moment wist de vrouw de man met haar knie enkele malen in het kruis te stoten, waarna deze opstond en hard wegliep in de richting van de Letterbeam/Coehoorn van S. weg. Het signalement van de dader luidt als volgt: leeftijd 20-30 jaar, lengte 1.65 - 1.70 meter, donkere huidskleur, krulletjes haar, droeg vrij wijde spijkerbroek, licht van kleur, soort sportjach, donker van kleur, tot op de heupen, met rode strepen op de mouwen, de kapuchon van de jas werd over het hoofd gedragen. De man droeg geen bril, baard of snor. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. Volgens het slachtoffer reed een auto voorbij waarvan de bestuurder mogelijk wat heeft gezien. Tel: 0900 8844 (0,13 Euro p.min.).

Drachten: onder invloed
Een 25-jarige inwoner van Drachstercompagnieis zondag om 04.00 uur op de Noordkade3 aangehouden, omdat hij onder invloed een brommer bestuurde. Op het bureau blies hij 455 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Leeuwarden: aanhouding
Een 21-jarige inwoner van Burgum is zondag om 04.45 uur de Nieuwestad aangehouden, nadat hij onder meer twee politiebeambten had geslagen. Deze wilde tussenbeide komen bij een vechtpartij, maar werden daarbij door de verdachte gehinderd. Toen de agenten hem mededeelden dat hij zich moest verwijderen, sloeg hij een van hen in het gezicht. Hij werd daarop aangehouden, waarbij hij een andere agent dusdanig sloeg dat deze een gebroken neus opliep. De man werd op het politiebureau ingesloten.

Heerenveen: onder invloed
Een 21-jarige inwoner van Scharsterbrug is zondag om 05.15 uur op de Gedempte Molenwijk aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 465 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Heerenveen: onder invloed
Een 22-jarige inwoner van Heerenveen is zondag om 05.30 uur op de Van Kleffenslaan aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 665 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 7 uren kreeg, Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Een 20-jarige inwoner van Zoetremeer is zondag om 05.30 uur op de Toellan aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 695 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren kreeg, Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: beroving
Een 56-jarige inwoner van Leeuwarden is zondag omstreeks 02.30 uur bij zijn woning aan het Zuidvliet door nog twee onbekende jongemannen beroofd. Het slachtoffer liep over straat naar zijn woning, toen hij door de twee daders werd aangesproken. Ze sloegen en duwden het slachtoffer in de struiken en namen zijn portemonnee weg. Daarna hielpen ze hem weer overeind en liepen met hem tot in de woning. Daar namen ze onder meer een mobiele telefoon en een paar pakjes shag weg. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: ongeval met letsel
Een 40-jarige Leeuwarder is zondag om 06.00 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op het Vrijheidsplein. De man was door nog onbekende oorzaak met de linkerwielen van zijn auto in het middengedeelte van een rotonde beland. Doordat daar enkele betonblokken lagen, kantelde de auto en kwam zo op de rijbaan tot stilstand. De bestuurder werd met onbekend letsel per ambulance naar het MCL overgebracht.

Bureau Communicatie: 058 8808272