Ingezonden persbericht

Rotterdam/Delft/Dordrecht/Utrecht, 17 maart 2002

Samenwerking tussen De Groenen en Duurzaam Nederland gaat niet door

De mogelijke samenwerking tussen De Groenen en Duurzaam Nederland, waarover beide partijen in overleg waren, gaat niet door. De Groenen hadden al enige tijd geleden besloten om niet zelfstandig aan de landelijke verkiezingen mee te doen.

Begin dit jaar is Duurzaam Nederland opgericht. Deze partij verzocht De Groenen om haar te steunen bij de campagne voor de komende Tweede Kamerverkiezing. De Groenen zagen in het concept-verkiezingsprogramma van Duurzaam Nederland voldoende reden om aan dat verzoek tegemoet te komen onder de volgende twee voorwaarden:


1. Een voor De Groenen aanvaardbare kandidatenlijst, met Helene Stafleu - als eerste kandidate van De Groenen - op plaats 2 of plaats 3.
2. Nader overleg over de inhoud van het partijprogramma; het programma zou volgens De Groenen onder andere meer alternatieven moeten aandragen voor het vervoer per auto.

Het bestuur van Duurzaam Nederland plaatste Helene Stafleu echter op de vierde plaats van haar concept-kandidatenlijst en het congres heeft kandidatuur voor een hogere plaats verworpen. Bij plaats vier staakten de stemmen. De Groenen concluderen hieruit dat er binnen Duurzaam Nederland onvoldoende draagvlak is voor samenwerking met De Groenen en trekken daarom hun voornemen om Duurzaam Nederland bij de verkiezingen te steunen in.

Otto ter Haar
Partijvoorzitter De Groenen